DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Bogdan Huțucă: 'Guvernul PNL va investi 3,8 miliarde euro, fonduri europene, în susținerea mediului de afaceri și crearea de noi locuri de muncă'

România Liberă
Bogdan Hutuca

Guvernul României a lansat în dezbatere publică Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), unul dintre cele mai importante documente pentru viitorul țării, care va dicta modul de dezvoltare a României în următorii ani. Finanțarea va fi asigurată de Comisia Europeană și se ridică la 30,44 miliarde lei. „România are șansa istorică de a fructifica un pas imens în dezvoltare, folosind cu inteligență fondurile europene, iar Guvernul PNL este garanția că țara noastră va valorifica această oportunitate.”, a declarat Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța, potrivit replicaonline.ro.

Bogdan Huțucă

Acesta este convins că, în cel mult șapte ani, adică perioada de implementare a planului, se va investi masiv în infrastructură, se vor genera locuri de muncă bine plătite și nivelul de trai al românilor va cunoaște un salt substanțial, apropiindu-se de cel al țărilor occidentale. Nu în ultimul rând, se va asigura creșterea economică sustenabilă, pe termen lung.

Citește și: Medic: ‘Dacă nu credeți că există COVID19 mergeți voluntari la un spital ce tratează astfel de bolnavi. Țineți de mână un pacient speriat care abia respiră’

„Guvernul PNL, în parteneriat cu președintele Klaus Iohannis, cel care a condus negocierile pentru obținerea de 80 de miliarde de euro în favoarea României, va pune la treabă fiecare euro pentru a obține prosperitatea la care aspiră fiecare român. Avem exemplul anului de guvernare care s-a scurs, în care Guvernul PNL, în vreme de criză, a reușit să aducă fonduri europene în România cât n-a reușit niciun guvern al PSD în perioadă de creștere economică.”, spune președintele PNL Constanța.

PNRR prevede ca acești 33,44 de miliarde de euro să se aloce spre trei piloni principali, și anume: tranziție verde și schimbări climatice - 21,4 miliarde euro; servicii publice, dezvoltare urbană și valorificarea patrimoniului - 6,5 miliarde euro; competitivitate economică, digitalizare, capacitate de reziliență - 5,08 miliarde euro.

Competitivitate, durabilitate și inteligență

Bogdan Huțucă a precizat că banii pentru primul al treilea se vor împărți după cum urmează: mediul de afaceri/ ecosisteme antreprenoriale - 3,8 miliarde euro; cercetare și inovare - 0,275 miliarde euro; digitalizare și securitate cibernetică 0,7 miliarde euro; creșterea capacității de reziliență - 0,31 miliarde euro.

Citește și: Medicul Adrian Marinescu: ‘Pas cu pas vor fi luate măsuri. Vom vedea că din ce în ce mai multe zone, le vom avea în varianta de lockdown’

„Prin acest pilon al Planului Național de Redresare și Reziliență urmărim să sprijinim un mediu de afaceri care să aibă trei calități: competitivitate, durabilitate și inteligență. Vrem ca firmele să aibă acces la inovare și tehnologie, dar și să își consolideze poziția competițională pe piața unică europeană, prin retehnologizări, automatizări industriale și susținerea unor domenii economice cheie: construcții, agroalimentar și industria serviciilor. În plus, planul va ajuta firmele să aibă un acces mai flexibil la sursele de finanțare bancare. Nu vom uita nici nevoia de a avea o economie verde, care să răspundă crizei climatice și să contribuie la protejarea biodiversității și a ecosistemelor unice ale Europei, și care să respecte și prevederile din Pactul verde european.”, a declarant Bogdan Huțucă.

Zeci de mii de noi locuri de muncă

Președintele PNL, specialist în Finanțe, afirmă că PNRR va întări parteneriatele între IMM-uri și autoritățile publice locale.

„Prin PNRR susținem mediul de afaceri. Sprijinim 8.000 de IMM-uri și companii mari și creăm 29.300 locuri de muncă prin alocările pilonului de competitivitate. De asemenea, creăm minimum 35 de ecosisteme antreprenoriale și industriale, adică tehno-poluri, parcuri industriale și tehnologice, parcuri de specializare inteligentă, hub-uri, clustere. Acestea înseamnă sprijin pentru încă 3.700 de IMM-uri și crearea altor 11.000 noi locuri de muncă.”, mai spune Bogdan Huțucă.

Veștile bune nu se opresc aici. PNRR mai înseamnă și sprijinirea a 2.400 de IMM-uri inovatoare și crearea a 7.200 de noi locuri de muncă prin susținerea producției și a serviciilor necesare acestora, susținerea producției de echipamente medicale, medicamente, digitalizarea activităților, prin achiziționarea de echipamente IT, softuri de robotizare, automatizare. De asemenea, vor fi susținute IMM-urile în valorificarea patrimoniului național (140 IMM-uri), desfășurarea activităților economice din domeniul agroalimentar (1400 IMM-uri, cu 4200 locuri de muncă nou create) și din cel al construcțiilor (300 IMM-uri, cu 1800 locuri de muncă nou create).

Și întreprinderile mari vor fi sprijinite. 50 dintre ele vor primi fonduri pentru retehnologizări, automatizări industriale și robotizări ale proceselor de producție, care vor crea 3.000 de noi locuri de muncă.

Printre beneficiile acestui pilon al PNRR, se numără dezvoltarea piețelor financiare secundare pentru creditele bancare neperformante, pentru gestionarea eficientă a riscului de stabilitate financiară a instituțiilor bancare și a mediului de afaceri.

Cercetarea va fi promovată

Până acum, cercetarea a fost un domeniu văduvit în România. Lucrurile se vor schimba. Se va dezvolta capacitatea institutelor naționale de cercetare-dezvoltare pentru transfer tehnologic către mediul de afaceri. Vorbim de cel puțin zece institute, din care cinci din domeniul tehnic-inginerie și cinci din cel agroalimentar.

Servicii publice digitalizate

România are nevoie de digitalizare și PNL ține cont de acest lucru, prin PNRR.

„Susținem transformarea digitală a serviciilor publice în servicii de calitate, sigure și rapide, în interesul cetățenilor și al mediului de afaceri. Vom sprijini digitalizarea sistemului de administrare fiscală și a celui vamal. În acest sens, se vor aloca 100 de milioane de euro ANAF. Se vor digitaliza și 200 de unități publice din sistemul judiciar, dar se vor demara și trei proiecte de securitate cibernetică.”, spune Bogdan Huțucă.

Reziliență în situații de criză

Pentru ca România să fie pregătită pentru viitoare crize, de orice natură, viitorul Guvern PNL va investi, prin PNRR, în 7 depozite regionale echipamente medicale realizate, va construi 100 de subunități de pompieri și va cumpăra 700 de ambulanțe. De asemenea, cu aceste fonduri europene va construi 11 depozite regionale, din care 5 de cereale, 4 frigorifice și 2 pentru resurse energetice.

În fine, banii din acești pilon vor fi folosiți și pentru ceea ce numim generic „reforme orizontale”. Potrivit președintelui PNL Constanța, este vorba despre finanțe publice sustenabile, fiscalitate stabilă și predictibilă, despre o piață a muncii flexibilă și politici sociale adecvate, dar și despre consolidarea capacității de implementare a proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile. Tot la acest capitol intră reforma procesului de achiziții publice și, nu în cele din urmă, consolidarea statului de drept.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.