Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Boko Haram a difuzat o înegistrare video cu liceeni care ar fi fost răpiţi

France 24
boko haram

Grupul jihadist nigerian Boko Haram a difuzat joi o înregistrare video, în care apar zeci de tineri, dintre care unul explică faptul că sunt printre sutele de liceeni din Kankara, nord-estul Nigeriei, răpiţi vinerea trecută, relatează AFP potrivit Agerpres.

Cu faţa acoperită de praf şi zgâriată, tânărul spune că este unul dintre cei 520 de liceeni răpiţi de ''banda Shekau'', numele liderului istoric al Boko Haram.

Sute de minori au fost răpiţi vinerea trecută de bărbaţi înarmaţi, supranumiţi ''bandiţi'' în această regiune a Nigeriei, care acţionează pentru grupul jihadist Boko Haram, a cărui zonă de influenţă se extinde la sute de kilometri spre est.

Numărul exact al celor răpiţi este încă neclar, autorităţile anunţând 333 de elevi dispăruţi, apoi 400 joi dimineaţă. În această înregistrare Boko Haram afirmă că deţine 520 de tineri şi că unii dintre ei au fost ucişi.

CITEȘTE ȘI: Ordinea, pe zile, în care apar simptomele COVID-19: La ce să fii atent .

În înregistrare, copiii par a fi la capătul puterilor, într-o pădure, în condiţii sanitare precare.

Videoclipul este înregistrat parţial în engleză, apoi în limba hausă, vorbită în special în nordul Nigeriei. Un bărbat care se prezintă ca fiind Abubakar Shekau transmite apoi un mesaj în care afirmă: ''Aceştia sunt oamenii mei şi aceştia sunt copiii voştri''.

Liderul grupării jihadiste Boko Haram a revendicat marţi răpirea a sute de liceeni săptămâna trecută în nord-vestul Nigeriei.

Într-un mesaj audio de propagandă difuzat marţi dimineaţa, Abubakar Shekau, liderul Boko Haram - responsabilă şi de răpirea a 276 de eleve la Chibok, în 2014 - afirmă că "fraţii" săi se află "în spatele răpirii din Katsina".

Cel puţin 333 de adolescenţi sunt în continuare daţi dispăruţi după atacul de vineri asupra liceului lor din statul Katsina din nord-vestul Nigeriei, la câteva sute de kilometri de teritoriul Boko Haram, care operează de obicei în nord-estul ţării, în preajma lacului Ciad.

Peste 100 de bărbaţi înarmaţi veniţi pe motociclete au luat cu asalt şcoala din satul Kankara, atacul fiind iniţial atribuit grupurilor de bandiţi care terorizează populaţia din regiune şi care practică răpirile în schimbul răscumpărărilor.

Revendicarea de marţi marchează o evoluţie importantă în propagarea influenţei grupărilor jihadiste în Nigeria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.