Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bolivia pregăteşte un mandat de arestare împotriva lui Evo Morales

El Pais
Evo Morales

Preşedinta interimară a Boliviei, Jeanine Anez, a anunţat sâmbătă emiterea iminentă a unui mandat de arestare împotriva fostului preşedinte Evo Morales, refugiat în Argentina şi vizat de anchete pentru rebeliune şi terorism, notează AFP preluat de agerpres.

"În zilele următoare va fi emis un mandat de arestare (contra fostului preşedinte socialist), pentru că am efectuat demersurile corespunzătoare", a declarat presei Jeanine Anez, o senatoare de dreapta, după o ceremonie militară.

Potrivit acesteia, Evo Morales "nu a respectat nimic niciodată, nici măcar Constituţia", şi, în consecinţă, dacă revine în Bolivia, "ştie că va trebui să dea răspunsuri ţării, deoarece este tras la răspundere de justiţie".

Abandonat de poliţie şi de armată, Evo Morales a fost constrâns la demisie pe 10 noiembrie, după trei săptămâni de manifestaţii pentru a protesta faţă de alegerile umbrite de fraude, potrivit opoziţiei şi Organizaţiei Statelor Americane (OSA).

El a candidat pentru al patrulea mandat după ce a stat aproape 14 ani la conducerea Boliviei.

Denunţând o "lovitură de stat", Evo Morales s-a refugiat în Mexic, apoi, după o scurtă vizită în Cuba, a plecat în Argentina. Guvernul preşedintelui peronist de centru-stânga al Argentinei, Alberto Fernandez, i-a acordat protecţie în calitate de refugiat.

La sfârşitul acestei săptămâni, responsabili ai Mişcării spre Socialism (MAS), partidul lui Evo Morales, s-au deplasat la Buenos Aires pentru a defini împreună cu el strategia MAS în vederea viitoarelor alegeri generale.

Parlamentul Boliviei a votat la sfârşitul lui noiembrie o lege convocând alegeri prezidenţiale şi legislative la care Evo Morales nu va avea dreptul să participe. Data acestor alegeri nu a fost stabilită deocamdată.

La începutul lui decembrie, MAS l-a numit pe Evo Morales" şef de campanie" al partidului pentru aceste viitoare alegeri.

Evo Morales a afirmat cu acel prilej că intenţionează să revină în ţară. "În curând, voi fi în Bolivia, pentru că ne lansăm împreună în aceste alegeri şi pentru a le câştiga, cum am făcut întotdeauna", a declarat el atunci prin telefon.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.