Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'BOMBĂ cu ceas' la CCR: Celebra OUG 13 ar putea intra în vigoare înainte de Paşti (surse)

ccr curtea constitutionala

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 13/2017, prin care s-au modificat mai multe articole din Codul Penal şi care a generat proteste de amploare la începutului anului 2017 şi demisia lui Florin Iordache din funcţia de ministru al Justiţiei, are toate şansele să intre în vigoare înainte în mai puţin de două luni.

Curtea Constituţională urmează să judece pe 28 martie excepţia de neconstituţionalitate a OUG 14/2017, act normativ care a abrogat OUG 13/2017 înainte de intrarea în vigoare. Odată intrată în vigoare, OUG 13/2017 ar deveni lege penală mai favorabilă, putând fi invocată în numeroase dosare.

CITESTE SI: Fructele care previn cancerul. Bogate în vitamine, te păzesc și de virusuri

OUG 13/2017 a fost cunoscută în principal pentru că stabilea un prag al prejudiciului de 200.000 de lei pentru infracţiunea de abuz în serviciu şi reducea pedeapsa. Pe lângă această prevedere, ordonanţa mai modifica câteva articole precum: favorizarea făptuitorului nu mai era infracţiune dacă era făcută pentru afini până la gradul II, neglijenţa în serviciu era dezincriminată, denunţul putea fi depus doar în termen de 6 luni de la data comiterii faptei.

Deşi publicată în Monitorul Oficial, OUG 13/2017 avea prevăzut un termen de 10 zile înainte de intrarea în vigoare. În urma protestelor de stradă, Guvernul Grindeanu a adoptat o a doua ordonaţă de urgenţă, OUG 14/2017, care a abrogat OUG 13/2017 înainte de intrarea în vigoare. Ordonanţa de abrogare a fost însă contestată de numeroşi inculpaţi, care au cerut în instanţe sesizarea CCR.

După doi ani, pe 28 martie 2019, CCR are programat primul termen pentru mai multe excepţii de neconstituţionalitate pentru OUG 14/2017. Astfel, CCR va lua în discuţie exepţiile invocate în patru procese separate, de Traian Oprea, fost şef Hidroelectrica, Irinel Cocuz, Chivu Aurel, Ion Alexandru şi Jan Bâra. Surse judiciară au explicat pentru STIRIPESURSE.RO că excepţiile de neconstituţionalitate au toate şansele să fie admise, CCR urmând să argumenteze că procedura prin care o ordonanţă a fost abrogată printr-o altă ordonanţă nu este constituţională.

Odată intrată în vigoarea OUG 13/2017, ar exista numeroşi beneficiari, atât din perspectiva pragului de 200.000 de lei pentru abuzul în serviciu, cât şi ca urmare a prescrierii faptelor, generată de scăderea pedepselor prevăzute de legea penală mai favorabilă.

CITEȘTE ȘI: Descoperire uimitoare despre vinul roşu: În ce cantităţi reduce riscul de răceli cu 44% .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.