Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bombă cu ceas pe scena politică: dispariția schemei ultra-rapide de împrumuturi pentru primării / FDI ar putea deveni PNDL 3 - surse

drum

Zeci de primării din Teleorman ar putea avea probleme grave după ce au început execuția lucrărilor finanțate printr-un program desființat de Guvern. Ținând cont de amploarea programului, cazul din Teleorman ar putea să fie un fenomen la nivel național.

Premierul Ludovic Orban a explicat anul trecut de ce Guvernul desființează Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI), un instrument ultra-rapid înființat în vremea guvernărilor PSD pentru demararea unor investiții locale. Cu o documentație minimă și fără niciun avans din bugetul localității, comunele și orașele puteau să aplice pentru a primi finanțare sub formă de împrumut de la stat în vederea realizării unor obiective de interes în plan local, de la rețele de electricitate, gaze, apă, până la drumuri, școli, grădinițe, spitale. Schema de finanțare era perfectă pentru micile comunitati unde primaria nu avea fonduri necesare sa faca lucrari si atunci primea un avans de 15% de la stat ca sa inceapa proiectele.

  • „Fantomatic Fond de Investiţii şi Dezvoltare nu are niciun leu real în buget. Situaţia arată clar că a fost o formă de plată către primarii PSD pentru campaniile electorale. Dintre contractele semnate, peste 80% sunt către primari PSD, în condiţiile în care PSD are ca număr de primari aproximativ 50%. Peste 80% au fost alocate arbitrar, subiectiv către primării PSD. S-au depus 3100 de proiecte de 58,5 miliarde de lei. Gândiți-vă ce cheltuială. Imaginați-vă dacă nu-i opream cam ce factură ne venea peste un an de zile. Au vrut să angajeze lucrări de 10,8 miliarde, dar au avut plafon de tragere de 300 de milioane și l-au redus la 120 de milioane. Nu aveau de unde să împrumute banii, i-au păcălit pe primari, inclusiv pe ai lor. Din fericire, nu s-au semnat decât contracte în valoare de 5,6 miliarde lei, iar dintre contractele semnate au fost alocate avansuri doar către 40 de contracte. Aici va trebui să facem controale pe toate aceste contracte pe care s-au derulat avansuri. Pe contractele pe care nu s-au făcut, e clar, odată cu desființarea legii nemaiexistând FDI… Trebuie să vedem dacă putem găsi o soluție să recuperăm acești bani. (…) A fost o încălcare flagrantă a legii și un mod de sifonare a banilor publici, astfel încât să nu fie cuprinse în deficitul bugetar”, a spus Ludovic Orban.

Comisia Națională de Strategie și Prognoză a aprobat 696 de proiecte locale (lista este aici: partea I, partea II si partea III) care să primească avans pentru inceperea lucrarilor. O parte din ele au primit bani, așa cum a zis si premierul.

Ce se intampla in aceste cazuri este neclar.

Deputatul PSD Violeta Răduț spune că în Teleorman sunt 26 de primării cu proiecte aprobate pentru finanțare, prin Fondul de Dezvoltare și Investiții și că desființarea FDI a provocat un blocaj.

  • „Blocajul generat de această decizie este unul major. Unii primari au apucat deja să contracteze lucrările, alții sunt în faza de licitație, alții au început să lucreze și, dintr-odată, s-au trezit că banii le-au fost tăiați și că nu mai pot continua investițiile. Din nou, îi întreb pe guvernanți: ce au de făcut primarii care vor să facă treabă în localitățile pe care le gospodăresc și care nu vor să se vadă în situația de a fi și cu banii luați, și cu procese pe rol?”, a scris deputatul pe Facebook.

Surse din administrația publică locală au explicat STIRIPESURSE.RO că mulți primari care nu au primit finantare prin PNDL au aplicat pentru FDI. Neoficial se vehiculează că FDI ar putea deveni PNDL 3 si ca programele taiate de la finantare prin FDI  ar putea avea prioritate la PNDL 3. Insa este neclar si cand va aparea PNDL 3.

Problema majora este ca unele primarii au semnat contracte cu firme pentru executarea unor lucrari si acum nu vor avea bani sa plateasca. Nu este exclus ca firmele sa dea primariile in judecata, iar primariile sa dea Guvernul in judecata.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.