DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

BOMBA ECOLOGICĂ de la groapa de gunoi GLINA a rămas, în sfârșit, fără AUTORIZAȚIE DE MEDIU/ UPDATE: Replica ECOREC

groapa gunoi glina

Actualul Ministru al Mediului, Grațiela Gavrilescu, Ministrul Apelor și Pădurilor, Adriana Petcu, alături de alți 13 foști miniștri ai mediului printre care: Sulfina Barbu, Attila Korodi, Nicolae Nemirschi, Lazlo Borbely, Lucia Varga, Petru Lifigiu și Cristiana Pașca Palmer au semnat în data de 7 iunie la Palatul Bragadiru "Declarația privind protecția mediului în România". Semnatarii documentului au invitat persoanele interesate, entități economice sau nonguvernamentale să contribuie la elaborarea și implementarea strategiilor de protecție a mediului înconjurător, la asigurarea respectării stricte a normelor de mediu, la asumarea obligațiilor și la asigurarea în termen a finanțărilor necesare.

UPDATE: În urma acestui articol, administratorul Gropii de gunoi Glina a dat un punct de vedere pe care îl veți regăsi la sfârșitul articolului.

DNA, lovitură GREA pentru Neculai Onţanu. Procurorii cer pedeapsa MAXIMĂ

Așa cum a promis doamna ministru Grațiela Gavrilescu în cadrul conferinței, a fost inițiată luarea de măsuri importante privind protecția mediului, una dintre primele măsuri fiind închiderea gropii de gunoi de la Glina prin neprelungirea Autorizației Integrate de Mediu a acesteia, care a expirat la data de 01 iunie 2017.

Rareș Bogdan, front comun cu Victor Ponta: 'Nu zice deloc rău'

Este de notorietate faptul că în ultimii 15 ani localnicii din Glina și Popești-Leordeni au depus sute de reclamații și sesizări către Primărie, Garda de Mediu, Ministerul Mediului, primul-ministru, președintele României, chiar și către Uniunea Europeana, inclusiv plângeri penale îndreptate împotriva administratorilor gropii de gunoi de la Glina, în care au sesizat numeroasele nereguli existente la aceasta: distanța mult prea mică fata de locuințe, chiar și sub 200 m, deși prevederile legale impun minim 1000 m, duhoarea persistentă, poluarea apei, primirea de deseuri toxice cu efecte grave asupra îmbolnăvirii populației, neacoperirea cu pământ a spațiului care nu se află în exploatare, acumulările de levigat care degajă mirosul insuportabil și multe altele.

Cetățenii afectați de ani de zile de funcționarea necorespunzătoare a gropii de gunoi  de la Glina și care trăiesc în condiții inumane sunt disperați și au format asociații cerând daune materiale în justiție, inclusiv pentru îmbolnăviri suspecte. Este bine cunoscut faptul că la analizele apei din puțurile săpate în grădinile oamenilor ies de fiecare dată cantități mari de substanțe toxice pentru organism.

Deși autoritățile au tolerat ani de zile groapa de gunoi de la Glina, se pare că, în al doisprezecelea ceas, au înțeles în sfârșit faptul că sănătatea populației primează în fața intereselor meschine ale ECOREC S.A., administratorul gropii de gunoi!

Problema gravă a calității aerului și a apei, care pun în pericol sănătatea locuitorilor din București și din comunele învecinate, localizarea gropii de deșeuri la o distanță atât de mica fața de locuințele din localitatea Glina, au determinat inclusiv sesizări din partea Comisiei Europene, România fiind în procedură de pre-infringement din această cauză.

Ani la rândul, în ciuda numeroaselor sesizări, autoritățile și-au pasat problema de la una la alta, și-au declinat competența iar problemele s-au agravat. Poluarea cauzată de groapa de deșeuri Glina, problema gravă a calității aerului, încălcarea fragrantă a legislației prin nerespectarea distanței de siguranță față de localități, au atins însă punctul culminant și nu mai pot fi ignorate iar autoritățile au decis, în sfârșit, să închidă groapa de gunoi de la Glina.

Chiar daca se închide această groapă de gunoi, trebuie precizat faptul că aici au fost depozitate zeci de mii de tone de gunoi prin "fentarea" plății taxelor către stat. După cum se știe, începând cu 01.01.2017 a intrat în vigoare  OG 31/2013 care prevede plata de către proprietarii sau administratorii depozitelor de deșeuri a unei taxe speciale în valoare de 80 lei pentru fiecare tonă de deșeuri eliminată. Până în momentul de fata ECOREC S.A. a creat un sistem de prejudiciere a bugetului de stat prin plata unor sume foarte mici către fondul de mediu, pentru a crea aparența de legalitate, prejudiciind în mod grav bugetul statului cu peste 2 milioane de euro.

Având în vedere neregulile grave de la groapa de gunoi Glina, precum și fraudarea bugetului statului, funcționarii care trebuiau de mult sa închidă groapa de gunoi de la Glina, în cazul în care vor mai avea vreodată curajul să autorizeze această bombă ecologica, care funcționează împotriva oricăror norme naționale și europene, vor duce România la plata unor amenzi usturătoare pentru gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor, în conformitate cu normele impuse.

____

REPLICA Ecorec

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

CITESTE SI

EXQUIS.RO

REVISTABLOGURILOR.RO

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.