Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BOMBĂ în cazul otrăvirii spionului rus: Laboratorul britanic a anunțat că nu a putut dovedi că otrava provine din Rusia

news.sky.com
Serghei Skripal Iulia Skripal

Şeful laboratorului militar britanic din Porton Down, Gary Aitkenhead, a declarat marţi- într-un interviu acordat postului de televiziune Sky News - că acest centru nu a putut să dovedească faptul că agentul neurotoxic de tip militar cu care a fost otrăvit luna trecută spionul rus Serghei Skripal provine din Rusia, relatează AFP şi Reuters.

'Am reuşit să stabilim că este vorba despre Noviciok, să identificăm că este un agent neurotoxic de tip militar', a declarat Gary Aitkenhead, directorul executiv al Laboratorului pentru Apărare, Ştiinţă şi Tehnologie din Porton Down (Marea Britanie), scrie agerpres.ro.

Citește și: Daune URIAȘE cerute de Oana Zăvoranu fostului soț! Pentru ce vrea bruneta jumătate de milion de euro

Dar 'noi nu am identificat sursa sa exactă', a adăugat el în interviul acordat postului Sky News, precizând că guvernul britanic a folosit o 'serie de alte surse pentru a ajunge la concluziile sale'.

Londra a atribuit Rusiei responsabilitatea pentru otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal - care a activat în beneficiul serviciilor secrete britanice - şi a fiicei sale, Iulia, cu o substanţă neurotoxică la 4 martie la Salisbury (sud-vestul Marii Britanii), afirmând că este 'singura explicaţie plauzibilă'.

Citește și: Detalii interesante! Ce s-a discutat, de fapt, între Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă și Olguța Vasilescu

Moscova, la rândul său, a dezminţit aceste acuzaţii, care au condus la cea mai gravă criză diplomatică Est-Vest de la încheierea Războiului Rece şi la expulzarea în total a circa 300 de diplomaţi de ambele părţi.

'Sarcina noastră este de a furniza dovezi ştiinţifice pentru identificarea agentului neurotoxic în cauză, dar nu este treaba noastră să spunem unde a fost produs', a declarat Gary Aitkenhead.

Citește și: Pe ce a irosit ANAF o sumă uriașă – Milioane de români au fost vizați

El a apreciat totuşi că fabricarea acestui agent neurotoxic necesită 'metode extrem de complexe, ceva ce ţine doar de capacitatea unui actor statal'.

Totodată, responsabilul britanic a respins acuzaţiile Moscovei potrivit cărora agentul neurotoxic ar proveni dintr-un laborator militar britanic. 'Este absolut imposibil să vină de la noi sau să fi părăsit zidurile noastre', a asigurat Gary Aitkenhead, referindu-se la laboratorul din Porton Down.

Citește și: Mesaj LIMPEDE al președintelui Klaus Iohannis pentru Olguța Vasilescu și Viorica Dăncilă

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a declarat luni că otrăvirea lui Serghei Skripal 'ar putea fi în interesul guvernului britanic, care se află într-o poziţie inconfortabilă, neavând capacitatea de a-şi îndeplini promisiunile făcute alegătorilor în condiţiile Brexit-ului', potrivit AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.