Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BOMBĂ în educație! Adrian Curaj: Amânăm dreptul universităților de a retrage titlul de doctor

breaking news

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a anunţat miercuri că Executivul a adoptat un pachet legislativ pentru clarificarea cadrului normativ privind doctoratele.

"Am ales în urma discuţiilor din Guvern - şi vă spun sincer aş fi sperat mai mult aici - să amânăm pentru moment acordarea dreptului pentru universităţi de a emite şi de a retrage titlul de doctor, până după evaluarea internaţională a şcolilor doctorale. Aş fi sperat mai mult, pentru că în intervalul următor ministrul va continua să acorde titlurile, ceea ce eu cred că nu este bine, iar universităţile vor continu, unele dintre ele să nu aibă responsabilitate. Pe de altă parte, ştim cu toţii că nu toate universităţile ar fi putut să îşi exercite autonomia potrivit, astfel încât asta am decis astăzi", a anunţat ministrul, la Palatul Victoria.

Citește și: Soția unui patron de televiziune de știri din România, goală pușcă pe Facebook / Foto 18+

El a mai spus că, prin noile reglementări, Consiliul Naţional de Etică "nu se mai ocupă de zona plagiatelor", acest lucru revenind Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).

"În cazul unei persoane (...) se primeşte solicitarea la Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), acesta are 45 de zile să analizeze, inclusiv cu experţi externi - aici e timpul foarte complicat - (...). În acelaşi timp, CNATDCU solicită instituţiei care a acordat titlul să îşi exprime în scris decizia că, din punctul lor de vedere, teza trebuie retrasă, se aşteaptă 30 de zile (...). Dacă universitatea respectivă nu dă niciun răspuns (...) nu influenţează decizia CNATDCU (...) care o anunţă. Cel a cărui teză a fost analizată are timp 10 zile să conteste rezultatul, iar CNATDCU mai are 10 zile să analizeze contestaţia, după care, la final, decizia CNATDCU este obligatorie ministrului", e explicat Curaj, adăugând că procedura privind "retragerea titlului de doctor a fost clarificată şi scurtată la maximum".

Citește și: Fosta soție a unui ex-component al Generației de Aur se iubește cu un bărbat cu 15 ani mai mic

De asemenea, ministrul Educaţiei a precizat că prin noile reglementări "statutul de document public al lucrării de doctorat nu dispare, ci este întărit", arătând că teza de doctorat va putea fi consultată atât la biblioteca universităţii cât şi, ulterior, la Biblioteca Naţională României.

Citește și: Cea mai tare mașină din lume a fost prezentată: Cât costă și ce poate să facă / VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.