Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BOMBĂ Judecătorii au găsit o GREȘEALĂ în Ordonanța de ABROGARE

ciocanel judecator

Judecătorul Cristi Danileţ, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), susţine că a identificat o greşeală în ordonanţa de urgenţă care o abrogă pe cea care aducea modificări legislaţiei penale şi propune o soluţie de remedierea erorii.

"Şi totuşi este o problemă: art. 25 alin 5 C. proc. pen. a respectat cerinţa impusă de CCR prin decizia 586/2047 în OUG apărut marţi noaptea, dar azi nu mai respectă această cerinţă în OUG 14/2017, care o înlocuieşte. Aş vrea să cred că este o eroare a Guvernului. Oricum, ea va putea fi corectată de Parlament în procedura de aprobare a OUG. (...) Ca să fiu mai direct, OUG 14 e parţial neconstituţională, cu privire la un singur articol şi anume art. 25 alin 5 C..proc..pen. Dosarele însă nu sunt afectate, întrucât judecătorii aplică direct deciziile CCR", susţine Cristi Dănileţ, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Citește și: EXPERIMENT A mers pe stradă goală, doar vopsită: Reacțiile oamenilor – VIDEO HOT

Magistratul explică şi în ce constă, concret, prevederea despre care spune că ar fi neconstituţională.

"Încerc să explic: acel articol din C.proc.pen. spune că, dacă un dosar se prescrie, instanţa nu ar trebui să soluţioneze chestiunea prejudiciului, ci închide dosarul şi gata. Dar CCR a spus că trebuie să fie soluţionată şi această chestiune, chiar dacă dosarul se închide. Prin OUG 13 de marţi noaptea a fost corectat în acest sens textul. Dar prin OUG 14 se reia forma veche, care cuprinde acest viciu de neconstituţionalitate", mai spune Danileţ.

Citește și: Asta trebuie să faci dacă vrei să trăiești mult: Regulile de respectat

Într-o postare ulterioară, el susţine că are o soluţie pentru greşeala apărută în OUG nr. 14/2017, în baza articolului 71 din Legea 24/2000, care stabileşte procedura de adoptare a unor erori materiale descoperite într-un act normativ.

"Aşadar, eu cred că se poate face o rectificare de către Guvern pentru a se îndrepta greşeala, şi anume: 'Se rectifică conţinutul art II pct 1 din OUG nr 14/2017, care va avea următorul conţinut: 1. Alineatul (5) al articolului 25 se modifica şi va avea următorul cuprins: (5) În caz de achitare a inculpatului sau de încetare a procesului penal, în baza art. 16 alin. (1) lit. b) teza întâi, lit. e), f) - cu excepţia prescripţiei, i) şi j), în caz de încetare a procesului penal ca urmare a retragerii plângerii prealabile, precum şi în cazul prevăzut de art. 486 alin. (2), instanţa lasă nesoluţionată acţiunea civilă'", arată judecătorul Danileţ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.