Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bombă la Consiliului Concurenței - Senatul ar putea da puteri sporite conducerii, care ar putea duce la ABUZURI

Inquam Photos/ Octav Ganea
Parlament

Mai multe modificări legislative la Legea de aprobare a OUG 39/2017 privind acţiunile în despăgubire în cazurile de încălcare a dispoziţiilor legislaţiei în materie de concurenţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr.21/1996 urmează să intre miercuri în vot final în plenul Senatului, prevederi care, dacă vor fi aprobate, vor scurta mandatul actualei conduceri a Consiliului Concurenţei şi vor creşte puterile noului preşedinte, ceea ce ar putea deschide calea spre abuzuri, conform News.ro.

Citește și: Carmen Dan a SEMNAT decizia de numire în funcție - Academia de Poliție are un nou rector

Aceste prevederi au fost adăugate în Comisia Economică a Senatului, al cărei preşedinte este senatorul ALDE Daniel Zamfir, care l-a criticat în repetate rânduri pe preşedintele autorităţii de concurenţă, Bogdan Chiriţoiu, din cauză că a refuzat să susţină atacurile la adresa băncilor, conform G4Media.

Bogdan Chiriţoiu este preşedinte al Consiliului Concurenţei din anul 2009, fiind la al doilea mandat, care se încheie în 2020.

Potrivit noilor modificări, viitorul preşedinte al Consiliului Concurenţei ar fi cel care numeşte secretarul general şi va decide singur demararea investigaţiilor, acestea fiind competenţe care aparţin plenului.

”Se doreşte politizarea instituţiei, dar în acest fel se încalcă o directivă europeană care prevede ca autorităţile de concuerenţă trebuie să îşi desfăşoare activitatea independent de factorii politici”, au declarat miercuri surse parlamentare pentru News.ro.

Respectivele amendamente majorează numărul de membri al plenului Consiliului Concurenţei de la 7 la 11, iar noua prevedere trebuie să intre în vigoare în 30 de zile de la promulgarea legii.

Actualul plen, organism colegial de conducere a autorităţii, au urma astfel să se dizolve cu între unul şi trei ani înaintea expirării mandatului, având în vedere că membrii plenului nu au fost numiţi în acelaşi timp.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.