Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bomba lăsată în urmă de judecătorii CCR în legea cumulului pensie-salariu: mii de bugetari își pot pierde locul de muncă

www.ccr.ro
CCR

Judecătorii Curții Constituționale au declarat neconstituționale articolele de la 2 până la 11 din legea care interzice cumulul pensiei cu salariul. Legea în sine are 12 articole, dar articolul 1, cel mai important al întregii legi, a fost lăsat neatins de către judecătorii Curții Constituționle.

DECIZIA CCR

Articolul 1 prevede faptul că persoanele care au îndeplinit vâsta de pensionare, dar continuă să lucreze o mai pot face doar cu acordul angajatorului. Aceștia trebuie să depună o cerere către angajator, iar dacă conducătorul instituției nu o aprobă, atunci se va încheia contractul de muncă.

În funcție de motivarea pe care o vor emite judecătorii CCR, parlamentarii vor putea pune în acord această lege, dar din moment ce articolul 1 rămâne în picioare, atunci în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii am putea avea mii de angajați care să fie pensionați forțat prin decizia angajatorului.

Ce a decis CCR:

"Cu unanimitate de voturi, Curtea a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a constatat că dispoziţiile articolelor 2 până la 11 din Legea privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative sunt neconstituţionale.

Ce prevede articolul 1:

CONSULTAȚI AICI LEGEA INTERZICERII CUMULULUI PENSIEI CU SALARIUL

”Art. 1. – (1) Persoanele care îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act administrativ de numire în funcţie, după caz, şi care îndeplinesc condiţiile de pensionare pot continua activitatea în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, cu acordul anual al angajatorului, peste vârsta standard de pensionare în condiţiile prevăzute de lege, în baza aceluiaşi contract individual de muncă, raport de serviciu sau act administrativ de numire în funcţie, după caz. În situaţia în care angajatorul nu emite acordul, contractul individual de muncă, raportul de serviciu sau, după caz, ocuparea funcției în care a fost numit în baza actului administrativ de numire încetează de drept la data 2 împlinirii vârstei legale de pensionare, respectiv la data expirării acordului anual al angajatorului.

(2) Cererea privind continuarea activităţii în condiţiile alin.(1) se depune la angajator cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de împlinirea vârstei legale de pensionare, respectiv cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de expirarea acordului anual al angajatorului.

(3) Persoanele care continuă activitatea în condiţiile alin. (1), pot solicita oricând înscrierea la pensie. Cererea de încetare a activităţii în vederea pensionării se depune la angajator cu 30 de zile calendaristice înainte de data de la care se solicită pensionarea.

(4) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) şi (3), personalul didactic îşi poate manifesta opţiunea de continuare a activităţii, respectiv de pensionare, după caz, cu cel puţin 30 de zile înainte de data încheierii anului şcolar.”, arată articolul 1 al Legii.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.