Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bombardamente asupra Kievului: Rușii susțin că au distrus un sistem Patriot

Ministerul Apărării Naționale
Patriot rachete

Rusia a susţinut marţi că a lovit în capitala ucraineană un sistem de apărare antiaeriană Patriot, de fabricaţie americană, cu o rachetă hipersonică Kinjal, în atacul său nocturn asupra Kievului şi a altor părţi ale ţării, transmite agenţia EFE. Totodată, Ministerul Apărării rus a dat asigurări că apărarea sa antiaeriană a interceptat mai multe rachete cu rază lungă de acţiune Storm Shadow.

"În această noapte, Forţele Armate ale Federaţiei Ruse au lansat un atac concentrat cu arme cu rază lungă de acţiune şi de înaltă precizie din aer şi de pe mare asupra punctelor de desfăşurare ale Forţelor Armate ale Ucrainei, precum şi asupra depozitelor de muniţii, arme şi echipamente militare livrate de ţările occidentale", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

Acesta a precizat în briefingul său zilnic de presă că "toate ţintele desemnate au fost lovite", între care un sistem de apărare antiaeriană Patriot.

"O lovitură de înaltă precizie a unui sistem de rachete hipersonice Kinjal a lovit în oraşul Kiev un sistem de de apărare antiaeriană Patriot de fabricaţie americană", a susţinut Konaşenkov.

Declaraţiile acestuia vin după ce forţele aeriene ucrainene au afirmat marţi că apărarea antiaeriană a doborât în cursul nopţii şase rachete hipersonice Kinjal, precum şi nouă rachete Kalibr şi trei rachete balistice lansate de Rusia împotriva teritoriului ucrainean, într-unul dintre cele mai dense şi mai variate atacuri de la începutul războiului.

Unul dintre obiectivele vizate de Moscova a fost capitala ţării vecine, acesta fiind cel de-al optulea bombardament aerian de până acum în această lună şi care s-a soldat cu cel puţin trei răniţi.

Konaşenkov a mai declarat că Rusia a interceptat pentru a doua oară în două zile şapte rachete cu rază lungă de acţiune Storm Shadow, furnizate Ucrainei de Regatul Unit.

''Sistemele apărării antiaeriene au interceptat şapte rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune Storm Shadow, trei rachete antiradar HARM şi şapte proiectile HIMARS în timpul zilei'', a afirmat  generalul rus.

Cu o zi în urmă, Ministerul Apărării rus a susţinut pentru prima dată că a doborât o rachetă Storm Shadow, care are o rază de acţiune de peste 250 de kilometri şi este de fabricaţie franco-britanică.

Autorităţile impuse de Rusia în regiunea ucraineană Lugansk, anexată ilegal de Kremlin în septembrie 2022, au declarat sâmbătă că forţele armate ale Ucrainei au folosit vinerea trecută cel puţin două rachete Storm Shadow.

Luni, politicieni proruşi au declarat la rândul lor că forţele armate ucrainene au lansat un atac asupra regiunii în care au folosit două astfel de rachete.

Cât despre anunţul făcut de Kiev potrivit căruia forţele armate ucrainene au reuşit să doboare rachete hipersonice Kinjal, Kremlinul a evitat să comenteze asupra acestui aspect şi a insistat că rachetele Kinjal posedă ''caracteristici tactico-tehnice'' unice în categoria lor.

''Această întrebare trebuie adresată Ministerului Apărării'', a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică, atunci când a fost întrebat despre declaraţiile comandamentului militar ucrainean cu privire la doborârea în cursul dimineţii de marţi a şase rachete Kinjal.

Potrivit Rusiei, acest tip de rachete, capabile să dezvolte de până la 10 ori viteza sunetului, pot depăşi orice fel de apărare antirachete.

''Efectiv, preşedintele (Rusiei, Vladimir) Putin a spus în repetate rânduri că acest tip de armă, rachetele Kinjal, posedă caracteristici tactico-tehnice complet unice în categoria sa'', a insistat Peskov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.