Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Boom-ul medicamentelor pentru pierderea în greutate riscă să creeze inechităţi sociale, avertizează specialiştii

abc-cdn.net.au
obezitate

Medicamente puternice pentru pierderea în greutate, precum Ozempic, tratamentul revoluţionar pentru diabetul de tip 2, cât şi medicamentul pentru obezitate Wegovy, ambele dezvoltate de compania daneză Novo Nordisk, au intrat în vizorul publicului anul trecut, oferind o nouă modalitate de a aborda ratele record ale obezităţii, însă cererea extraordinară şi preţurile ridicate le vor ţine şi în 2024 departe de numeroşii pacienţi care ar putea beneficia de ele, creându-se astfel inechităţi sociale, comentează Reuters.

Noile medicamente sunt cunoscute sub numele de "agonişti GLP-1", iar terapiile pe care le implică pot reduce apetitul şi senzaţia de foame, inducând-o pe cea de saţietate. În ceea ce priveşte rezultatele, acestea sunt cum nu se poate mai promiţătoare: în studiile clinice, participanţii au pierdut între 15% şi 20% din greutatea corporală, în funcţie de medicament. În Statele Unite, spre exemplu, unde circa 40% dintre adulţi suferă de obezitate, 120 de milioane de adulţi ar putea fi eligibili pentru aceste tratamente, astfel că Novo Nordisk susţine că piaţa sa ţintă este de peste 760 de milioane de persoane cu obezitate din întreaga lume.

Cu toate acestea, compania nu poate produce suficient Wegovy pentru a satisface cererea, vânzându-l doar în câteva dintre cele mai bogate ţări din lume. În această situaţie, numeroase persoane au apelat la Ozempic, medicamentul pentru diabet dezvoltat de Novo, care conţine acelaşi ingredient activ, semaglutida, pentru a pierde kilograme. Această cerere crescută a generat, la rândul său, o penurie de Ozempic şi noi probleme în ceea ce priveşte asigurările pentru pacienţii cu diabet care au nevoie de el.

Contraoferte din SUA

Acesta este contextul în care compania americană Eli Lilly a propus Zepbound (denumirea sub care este comercializat în Statele Unite), un alt GLP-1, şi cel mai recent tratament împotriva obezităţii lansat de companie, după succesul raportat cu Mounjaro, un medicament destinat bolnavilor de diabet. Atât Mounjaro cât şi Zepbound au drept ingredient activ tirzepatida, o moleculă deja aprobată pentru tratarea diabetului, şi au fost lansate drept o alternativă la medicamentele pe bază de semaglutidă, prescrise deja pentru pierderea în greutate.

Într-un studiu clinic amplu s-a demonstrat că Zepbound, administrat injectabil, o dată pe săptămână, produce o scădere în greutate semnificativă, după cum a indicat Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA, care a dat undă verde acestui medicament dezvoltat de Eli Lilly la sfârşitul lui 2023.

Este important de remarcat că Zepbound este autorizat pentru persoanele care suferă de obezitate şi pentru cele supraponderale care suferă în acelaşi timp de o problemă de sănătate asociată (diabet de tip 2, hipercolesterolemie sau hipertensiune), şi nu pentru persoanele care îşi doresc pur şi simplu să piardă câteva kilograme.

Industria farmaceutică testează noi versiuni de medicamente

Rivali din industria farmaceutică, printre care compania americană Pfizer Inc (SUA) şi cea anglo-suedeză AstraZeneca Plc, încearcă, de asemenea, să intre pe această piaţă în expansiune a medicamentelor pentru slăbit, care se preconizează că va ajunge la 100 de miliarde de dolari într-un deceniu. Acestea testează versiuni de medicamente care ar putea fi atât mai convenabile ca preţ, cât şi cu mai puţine efecte secundare, notează Reuters.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că aceste tratamente pot proteja împotriva bolilor de inimă şi de rinichi şi le testează în prezent pentru afecţiuni precum Parkinson, steatoza hepatică non-alcoolică, apnee sau dependenţa de alcool. Pe de altă parte, un studiu recent care a analizat mai multe dintre aceste medicamente a demonstrat că ele cresc riscul de apariţie a unor probleme gastrointestinale (obstrucţie intestinală şi altele). În ceea ce priveşte orice risc pe termen lung al acestor tratamente, va dura ani pentru ca acesta să fie determinat.

Cercetările evidenţiază în primul rând efectele pozitive asupra vieţii pacienţilor

Un amplu studiu realizat în SUA nu a descoperit nicio dovadă că administrarea Ozempic sau Wegovy de la Novo Nordisk este legată de o creştere a gândurilor suicidare.

Dimpotrivă, analiza datelor din dosarele medicale electronice a peste 1,8 milioane de pacienţi a constatat un risc mai mic de gânduri suicidare noi sau recurente la cei care luau semaglutidă prin comparaţie cu cei care foloseau alte medicamente pentru pierderea în greutate sau pentru diabet.

Atunci când medicamente precum Wegovy, Ozempic sau Zepbound dau rezultatele scontate, acestea pot schimba viaţa persoanelor a căror greutate le sporeşte riscurile de sănătate, de la diabet la boli de inimă şi boli de rinichi.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.