Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Boris Johnson, estimări în privinţa sumelor economisite de Marea Britanie după Brexit

brexit, bani

Marea Britanie va avea mai mulţi bani disponibili pentru serviciile publice decât cele 350 de milioane de lire sterline pe săptămână promise de susţinătorii ieşirii ţării din Uniunea Europeană, a declarat ministrul de externe britanic, Boris Johnson, într-un interviu publicat marţi de cotidianul The Guardian, transmite Reuters. Suma de 350 de milioane de lire sterline a reprezentat unul dintre subiectele controversate în timpul campaniei dinaintea referendumului din 2016 privind ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, conform Agerpres.

Contribuţia brută teoretică a Marii Britanii la Uniunea Europeană în 2016 a fost de 18,9 miliarde de lire sterline, dar aceasta a fost în mod automat redusă la 13,9 miliarde de lire sterline în virtutea unui acord de rambursare, în vigoare din 1984. Guvernului de la Londra i-au fost rambursate încă 4,4 miliarde de lire sterline pentru a le cheltui mai ales pentru subvenţiile agricole, dar şi pentru infrastructura din regiunile sale mai sărace.

Opozanţii Brexit-ului susţin că Boris Johnson şi alţi susţinători ai părăsirii UE au indus în eroare opinia publică în mod deliberat atunci când au afirmat că cele 350 de milioane de lire sterline pe săptămână pot fi alocate Serviciului Naţional de Sănătate (NHS).

Însă în interviul acordat cotidianului The Guardian, Johnson a spus că respectiva contribuţie săptămânală a Londrei la bugetul UE ar ajunge la 438 milioane de lire sterline la data când Marea Britanie iese din blocul comunitar. Săptămâna trecută, eurodeputatul britanic Nigel Farage, unul dintre cei mai fermi susţinători ai ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, nu a respins ideea organizării unui al doilea referendum privind apartenenţa ţării sale la blocul comunitar, el explicând că tabăra favorabilă Brexit-ului ar ieşi din nou câştigătoare şi astfel s-ar pune capăt dezbaterii.

Pe fondul amplificării cererilor de organizare a unei noi consultări populare privind Brexit-ul, un reprezentant al executivului britanic a anunţat joi că premierul Theresa May nu va convoca un al doilea referendum privind apartenenţa Marii Britanii la UE.

În referendumul din iunie 2016 privind oportunitatea ieşirii din UE, 51,9% dintre britanici s-au pronunţat pentru Brexit, în timp ce 48,1% au votat pentru rămânerea în interiorul blocului comunitar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.