Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Boris Johnson livrează Ucrainei armele care îl pot distruge pe Putin: 'Nimeni să nu îndrăznească să vă mai atace'

Inquam Photos - George Călin
Inquam Boris Johnson

Ucraina va învinge Rusia și se va elibera de ocupația rusă, a declarat marți premierul britanic Boris Johnson în fața deputaților ucraineni.

Johnson a declarat în discursul său în fața parlamentului ucrainean, fiind primul lider care a făcut acest lucru, că lupta cu Rusia este o luptă a "binelui împotriva răului". "Este o mare onoare pentru mine să mă adresez vouă în acest moment crucial al istoriei și salut curajul cu care vă întâlniți, modul în care ați continuat să vă întâlniți, în pofida unui atac barbar asupra libertăților voastre", a spus Johnson.

"Zi după zi, rachetele și bombele continuă să plouă asupra oamenilor nevinovați din Ucraina. În sudul și în estul minunatei voastre țări, (președintele rus Vladimir) Putin continuă cu campania sa grotescă și ilegală de a lua și de a ține în stăpânire pământul ucrainean", a adăugat el.

Soldații ruși nu mai au "scuza că nu știu ce fac", a mai spus el. "Ei comit crime de război, iar atrocitățile lor ies la iveală oriunde sunt forțați să se retragă - așa cum am văzut la Bucha, la Irpin, la Hostomel și în multe alte locuri".

Johnson a continuat: "Am un singur mesaj pentru voi astăzi: Ucraina va învinge; Ucraina va fi liberă".

Premierul britanic le-a spus legislatorilor ucraineni că aceștia "au spulberat mitul invincibilității lui Putin și ați scris unul dintre cele mai glorioase capitole din istoria militară și din viața țării voastre".

El a spus că "așa-zisa forță irezistibilă a mașinăriei de război a lui Putin s-a frânt pe obiectul inamovibil al patriotismului ucrainean și al iubirii de țară".

 

Descriind situația ca fiind "cel mai bun moment al Ucrainei", Johnson a spus: "Copiii și nepoții voștri vor spune că ucrainenii au învățat lumea că forța brută a unui agresor nu contează nimic în fața forței morale a unui popor hotărât să fie liber".

El a spus că Occidentul a fost "prea lent pentru a înțelege ce se întâmpla cu adevărat" în 2014, când Rusia a cucerit Crimeea, adăugând că "nu putem face din nou aceeași greșeală".

Johnson a anunțat, de asemenea, un ajutor suplimentar în valoare de 300 de milioane de lire sterline (375,5 milioane de dolari) pentru Ucraina în discursul său preînregistrat.

"Pot anunța astăzi din partea guvernului britanic un nou pachet de sprijin în valoare totală de 300 de milioane de lire sterline, inclusiv radare pentru a localiza cu precizie artileria care vă bombardează orașele, drone de transport greu pentru a vă aproviziona forțele și mii de dispozitive de vedere pe timp de noapte", a spus el.

"Vom continua să aprovizionăm Ucraina, alături de ceilalți prieteni ai voștri, cu arme, fonduri și ajutor umanitar, până când ne vom atinge obiectivul nostru pe termen lung, care trebuie să fie acela de a fortifica Ucraina astfel încât nimeni să nu îndrăznească să vă mai atace vreodată."

Noul pachet va include un sistem radar de contra-baterie, drone de transport greu, echipamente de bruiaj GPS și mii de dispozitive de vedere pe timp de noapte.

Johnson și-a încheiat discursul repetându-și convingerea că Ucraina va învinge.

"Când ne uităm la eroismul poporului ucrainean și la curajul liderului vostru Volodomyr Zelenskyy - știm că Ucraina va învinge", a spus el.

"Iar noi, în Marea Britanie, vom face tot ce putem pentru a restabili o Ucraină liberă, suverană și independentă".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.