Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bosnia: Alegeri municipale desfăşurate pe fondul tensiunilor intercomunitare

serbia macedonia grecia albania bosnia, croatia bulgaria

Alegătorii din Bosnia sunt aşteptaţi duminică la vot pentru a-şi desemna primarii şi consilierii municipali într-o atmosferă tensionată, în special între sârbi şi bosniacii musulmani, transmite AFP. 

În majoritatea celor aproape 140 de localităţi, listele propuse celor 3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot au fost alcătuite pe baze comunitare. 

Un oraş din nord-vestul ţării, Velika Kladusa (40.000 de locuitori), are şanse foarte mari de a fi condus cu începere de luni de către un criminal de război, Fikret Abdic, 77 de ani, condamnat de justiţia croată. 

În timpul războiului din perioada 1992-1995, acest bosniac musulman, potentat local şi lider militar, s-a coalizat cu sârbii împotriva forţelor bosniace fidele guvernului de la Sarajevo şi a proclamat "regiunea autonomă a Bosniei Occidentale". El a fost pus în libertate în 2012 după ce a efectuat două treimi dintr-o pedeapsă de 15 ani de închisoare. 

Amintirea războiului va fi, de asemenea, foarte prezentă la Srebrenica, oraş-simbol din estul ţării unde candidaţii sârb şi bosniac sunt adversari înverşunaţi. O victorie a primului, dat favorit, va fi percepută ca un afront de către musulmani, la 21 de ani după masacrul a circa 8.000 de membri ai comunităţii lor. 

Diviziunile intercomunitare sunt de acuzat pentru absenţa alegerilor la Mostar (sud), oraş împărţit între bosniaci şi croaţi. Principalele formaţiuni ale acestora, SDA şi HDZ, nu au reuşit nici după şase ani să ajungă la un compromis pentru organizarea scrutinului. 

Liderii politici ai sârbilor bosniaci ca şi ai bosniacilor, Milorad Dodik şi Bakir Izetbegovic, au desfăşurat campanii agresive, făcând apel la retorica naţionalistă. 

Scrutinul municipal are loc la o săptămână după referendumul organizat de sârbii bosniaci care au decis să continue sărbătorirea propriei zile naţionale, în pofida avertismentelor justiţiei şi a emoţiei stârnite printre bosniaci. 

Acordul de la Dayton, care a pus capăt războiului soldat cu 100.000 de morţi, a consacrat divizarea Bosniei în două entităţi, sârbă şi croato-musulmană, legate printr-un slab guvern federal. 

La Banja Luka, capitala Republicii Srpska, Milorad Dodik, liderul entităţii, are o miză uriaşă. Candidatul său este ameninţat de cel al opoziţiei sârbe. Partidul lui Dodik conduce acest oraş de 19 ani şi o înfrângere i-ar slăbi poziţia. 

În această ţară unde 50% dintre locuitori sunt în imensa majoritate musulmani practicanţi a unui islam moderat, pentru prima dată o femei care poartă niqab candidează în alegeri. Indira Sinanovic figurează pe lista unui mic partid şi are puţine şanse de a fi aleasă consilier municipal la Zavidovici, o comună din centrul ţării. 

Birourile de vot se deschid la orele 05.00 GMT şi se vor închide la 17.00 GMT, iar primele rezultate sunt aşteptate în cursul nopţii.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.