Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bosnia-Herțegovina vrea în Uniunea Europeană

bosnia

Bosnia-Herțegovina va depune oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană în data de 15 februarie, a anunțat președintele țării. Asta va fi un pas major pentru fosta republică iugoslavă.

”Am obținut din partea președinției olandeze (în exercițiu a UE) o dată, 15 februarie, pentru depunerea cererii noastre de aderare la UE. Considerăm că am făcut suficiente progrese în această fază pentru a adresa o cerere de aderare credibilă", a declarat marți președintele în exercițiu al președinției colegiale a Bosniei-Herțegovina, Dragan Covic.

Progresul țării spre Uniunea Europeană a fost îngreunat până în prezent din cauza problemelor etnice din țară, greu de rezolvat după războiul din perioada 1992 - 1995 în care cel puțin 100.000 de persoane au murit, potrivit Reuters.

Ani de reformă și negocieri stau în fața Bosniei dacă vor să adere în blocul comunitar, lucru care se va dovedi dificil pentru că țara este foarte descentralizată.

Și în prezent etnicii sârbi amenință cu secesiunea și vor autonomie. Observatorii cred că sunt mici șansele ca Bosnia să fie admisă în UE înainte de 2025.

Intenția Bosniei a fost încurajată de Germania și Marea Britanie, care au lansat anul trecut o inițiativă menită să ducă la dezvoltarea economică și implementarea unor reforme importante.

Comisia Europeană a anunțat că va susține reformele din Bosnia și va acorda 1 miliard de euro în următorii trei ani pentru asta, iar alte 500 milioane de euro vor fi acordați pentru investiții și infrastructură.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.