Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Brazilia/alegeri prezidenţiale: Candidatul de extremă dreapta, Jair Bolsonaro, şi cel al stângii, Fernando Haddad, în turul doi

outerboundaries.weebly.com
brazilia

Candidatul de extremă dreapta, Jair Bolsonaro, a întrunit 46,46 % din voturi la alegerile prezidenţiale desfăşurate duminică în Brazilia, urmând să-l înfrunte într-un al doilea tur pe reprezentantul Partidului Muncitorilor, Fernando Haddad, care a obţinut 28,69%, transmite AFP, care citează rezultatele aproape definitive (98% din buletinele de vot numărate) difuzate în cursul serii.

Primele rezultate parţiale anunţate de Tribunalul Superior Electoral au fost primite cu strigăte de bucurie de susţinătorii lui Fernando Haddad, candidatul care l-a înlocuit pe fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva, căruia justiţia i-a interzis să candideze din cauza unei condamnări pentru corupţie.

"Vrem să unim democraţii din această ţară", a declarat Haddad în faţa suporterilor săi.

 


Foto: (c) Paulo Whitaker / REUTERS


În tabăra cealaltă, a susţinătorilor lui Bolsonaro, domnea în schimb o mare decepţie, notează AFP.

"Este un pic dezamăgitor, aşteptam victoria din primul tur", a mărturisit Lourdes Azevedo, 77 ani, în barul unul hotel din Rio unde candidatul se pregătea să ia cuvântul. "Acum va fi mai dificil, în al doilea tur, există un risc", a adăugat aceasta.

"Credeam într-o victorie din primul tur (...) Este incredibil că Partidul Muncitorilor a reuşit să obţină atâtea voturi după tot ce s-a petrecut în Brazilia", a opinat un profesor de 36 de ani.

 


Foto: (c) Adriano Machado / REUTERS


Adunaţi în faţa domiciliului său din Rio, partizanii lui Bolsonaro au salutat totuşi scorul mare reuşit de candidat, mult deasupra celor 40-41 de procente cu care era creditat sâmbătă în ultimele sondaje de opinie.

Candidatul de extremă dreapta Jair Bolsonaro a obţinut peste jumătate din voturi în statele Sao Paolo şi Rio de Janeiro, cele mai bogate din ţară.

Adversarul său, Fernando Haddad (stânga), a câştigat în statele sărace din nord-est, fieful electoral al mentorului său, ex-preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva, care este încarcerat pentru corupţie şi neeligibil.

În total, Jair Bolsonaro a ieşit primul în 17 din cele 27 de state braziliene, obţinând peste 50% din voturi în nouă dintre acestea.

În Sao Paolo, cel mai bogat şi mai populat stat din Brazilia, el şi-a asigurat 53% din voturi, iar în Rio de Janeiro, al doilea din punctul de vedere al PIB-ului şi al treilea ca populaţie, aproape 60%, acesta din urmă fiind şi statul pe care l-a reprezentat 27 de ani ca deputat.

Candidatul de stânga, Fernando Haddad, a obţinut aproape 60% din voturi în statul Bahia, cu cea mai mare populaţie din nord-est şi a patra din ţară.

Ciro Gomes, cel care s-a clasat pe poziţia a treia la nivel naţional, cu 12,5%, a câştigat fără surpriză în statul de unde provine, Ceara (nord-est).

 


Foto: (c) Nacho Doce / REUTERS


Succesorul pentru următorii patru ani al conservatorului Michel Temer - care părăseşte preşedinţia cu o cotă record de impopularitate - va avea ca misiune să scoată ţara din marasm şi să redea speranţa unui popor exasperat de şomaj (13 milioane), corupţia endemică, discreditarea elitelor politice şi violenţe.

Jair Bolsonaro, un deputat în vârstă de 63 de ani, candidat al Partidului Social Liberal (PSL), a apărut ca un fenomen electoral după ce a supravieţuit unui atentat în timpul campaniei.

Admirator al lui Donald Trump, Bolsonaro, care s-a făcut cunoscut mai ales pentru declaraţiile sale rasiste, misogine şi homofobe, era creditat de ultimele sondaje cu 40-41% din intenţiile de vot.

Potrivit dpa, sondajele preelectorale au arătat că sprijinul faţă de Bolsonaro a crescut în pofida manifestaţiilor împotriva candidaturii sale, la care au participat sute de mii de persoane în mai multe oraşe.

El a fost externat din spital la 30 septembrie, după ce fusese înjunghiat la un miting electoral la începutul lunii. Atacul l-a făcut incapabil să îşi continue campania în public, dar i-a sporit popularitatea.

Jair Bolsonaro a vorbit apreciativ despre dictatura militară din Brazilia dintre anii 1964-1985, a promis că va înarma populaţia pentru a lupta împotriva infracţionalităţii explozive, a adoptat un program ultra-liberal şi s-a pronunţat împotriva avortului.

El a declanşat reacţii de revoltă cu declaraţii considerate sexiste şi rasiste, dar a câştigat susţinere în rândul votanţilor evanghelici şi al altor alegători sătui de scandaluri de corupţie şi de stagnare economică.

Principalul său contracandidat, Fernando Haddad, 55 de ani, a intrat în cursa prezidenţială cu doar patru săptămâni înaintea scrutinului, înlocuindu-l pe fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva, căruia justiţia i-a interzis să candideze.

Cei 147 milioane de votanţi din Brazilia au mai fost chemaţi duminică să desemneze guvernatorii şi adunările celor 27 de state, pe cei 513 membri ai Camerei Deputaţilor şi două treimi din cei 81 de senatori.

EFE relatează în context că Eduardo Bolsonaro, fiul candidatului de extremă dreapta Jair Bolsonaro, a devenit deputatul federal cel mai votat din istoria Braziliei, obţinând duminică 1.814.443 de voturi, iar un alt fiu al candidatului prezidenţial, Flavio Bolsonaro, a fost ales senator din partea statului Rio de Janeiro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.