Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Brazilia: O judecătoare interzice comemorarea loviturii de stat militare din 1964

outerboundaries.weebly.com
brazilia

O judecătoare braziliană a interzis vineri guvernului preşedintelui de extremă dreaptă Jair Bolsonaro să marcheze împlinirea a 55 de ani de la lovitura de stat militară din 1964, considerând că iniţiativa este "incompatibilă" cu Constituţia, relatează AFP preluat de agerpres.

Citește și: Vești bune! Mii de angajați vor avea parte de încă o zi liberă- Când se va întâmpla asta

Judecătoarea din Brasilia Ivani Silva da Luz a apreciat că manifestarea prevăzută duminică şi propusă de însuşi preşedintele Bolonaro "nu este compatibilă cu procesul de reconstrucţie democratică" promovat de Constituţia din 1988 şi că datele comemorative oficiale trebuie aprobate de Congres.

"După ani de lupte politico-ideologice, de rezistenţă democratică şi recucerire a statului de drept, care au condus la promulgarea Constituţiei federale din 1988, sunt de aşteptat armonie, calm şi echilibru din partea instituţiilor", a scris judecătoarea în decizia sa.

Luni, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei a anunţat că data de 31 martie 1984 trebuie "comemorată cum trebuie" în cazărmi.

Parchetul federal a reacţionat recomandând regimentelor să se abţină "de la promovarea sau participarea la orice manifestaţie publică pentru a sărbători lovitura de stat militară". Entitatea sa responsabilă de apărarea drepturilor cetăţeanului a considerat că aceste ceremonii sunt "incompatibile cu statul de drept democratic".

În faţa polemicii, Jair Bolsonaro a nuanţat joi afirmaţiile sale, declarând că nu este vorba despre "a comemora, ci de a ne reaminti" acest episod al istoriei braziliene.

Niciun detaliu nu este cunoscut în legătură cu ceremoniile prevăzute în cazărmi, dar un regiment din Sao Paolo a marcat joi această aniversare cu citirea unui mesaj din partea ministrului apărării pentru care militarii au servit ca "bastion împotriva totalitarismului".

Sub cuvântul de ordine "Niciodată altă dictatură", duminică sunt prevăzute manifestaţii de protest în mai multe oraşe din Brazilia.

Potrivit unui raport prezentat în 2014 de Comisia naţională pentru adevăr, în timpul celor 21 de ani de regim militar au avut loc 434 de asasinate, iar sute de opozanţi au fost aruncaţi arbitrar în închisoare unde au fost torturaţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.