Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Brazilia: Plecarea unuia din cele două cargouri iraniene amânată cu o zi

Agerpres
cargo nava

Unul din cele două cargouri iraniene blocate de la începutul lui iunie în Brazilia, Bavand, a fost nevoit duminică să îşi amâne plecarea cu o zi din cauza unor probleme tehnice, au făcut cunoscut navlositorul brazilian şi administraţia portului Paranagua (sud), relatează AFP preluat de agerpres.

După "primele manevre", s-a constatat că starea navei reclama "lucrări de întreţinere mai ample" din cauza timpului "important" de imobilizare fără combustibil, a explicat un purtător de cuvânt al firmei exportatoare de produse chimice Eleva Quimica Ltda, care a închiriat cele două nave.

Încărcat cu porumb, Bavand trebuia să părăsească Brazilia duminică dimineaţă. Plecarea sa a fost amânată pentru luni la orele 11.00 (14.00 GMT).

Celălalt cargou, Termeh, a pornit sâmbătă la orele prânzului spre un alt port brazilian unde urmează să încarce porumb, după care va pleca spre Iran.

Cele două nave aparţinând companiei iraniene Sapid Shipping şi blocate în Brazilia de la 8 şi, respectiv, 9 iunie, au fost în cele din urmă alimentate cu carburant de gigantul petrolier Petrobras la ordinul Curţii Supreme de justiţie a Braziliei.

Petrobras şi-a explicat refuzul de a le aproviziona afirmând că întreprinderea proprietară a celor două nave iraniene se găseşte pe lista neagră a agenţiei federale americane OFAC, responsabilă cu sancţiunile financiare.

Compania petrolieră a subliniat că, dacă "furnizează combustibil celor două nave, riscă să figureze pe aceeaşi listă, situaţie ce i-ar provoca serioase prejudicii".

Iranul ameninţase gigantul sud-american că va suspenda importul de porumb şi alte produse braziliene dacă acest grup petrolier nu alimentează cargourile imobilizate la Paranagua, în statul Parana.

Acest incident s-a produs într-un context în care tensiunile din Golf s-au reanimat odată cu retragerea Statelor Unite, în mai 2018, din acordul privind programul nuclear iranian şi aplicarea din nou a unor severe sancţiuni americane împotriva Teheranului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.