Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Brazilia se aşteaptă ca în curând China să ridice embargoul asupra importurilor de carne de vită braziliană

vitel

Brazilia se aşteaptă ca în curând China să ridice embargoul asupra importurilor de carne de vită braziliană, a anunţat ministrul Agriculturii, Tereza Cristina Dias, după apariţia în statul Mato Grosso a unui caz "atipic" de boală a vacii nebune (encefalopatie spongiformă bovină, ESB), transmite Reuters potrivit Agerpres.

Interdicţia afectează semnificativ producătorii de carne de vită din Brazilia deoarece China este cel mai mare cumpărător extern. În 2018, autorităţile de la Beijing au importat carne de vită braziliană în valoare de 1,5 miliarde de dolari, conform datelor Asociaţiei exportatorilor de carne de vită braziliană (Abiec).

Embargoul va fi ridicat când Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) va anunţa oficial concluziile investigaţiei pe acest subiect, a precizat Dias.

"OIE a finalizat deja procesul, care a fost început şi finalizat fără solicitări suplimentare. Aşteptăm ca în următoarele zile China să anunţe ridicarea embargoului. Anul trecut s-au detectat în peste 20 de ţări cazuri "atipice" de boală a vacii nebune. Nu este o boală contagioasă, nu reprezintă un risc pentru nimeni. Este o situaţie normală", a declarat ministrul brazilian al Agriculturii. Oficialul a adăugat că singurul stat care a impus un embargou asupra importurilor de carne de vită braziliană a fost China.

Luni, după anunţarea interdicţiei, acţiunile marilor companii braziliene de prelucrare a cărnii - Minerva SA, JBS SA şi Marfrig Global Foods - au scăzut semnificativ dar s-au redresat marţi.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Agriculturii a confirmat luni informaţiile unui trader privind interzicerea exporturilor de carne de vită şi a explicat că decizia vine ca urmare a prevederilor protocolului bilateral semnat de cele două ţări în 2015.

Guvernul a trimis autorităţilor chineze toate documentele legate de suspendarea temporară a exporturilor de carne de vită, a precizat purtătorul de cuvânt, adăugând că se aşteaptă ca interdicţia să fie de scurtă durată deoarece Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) consideră că nu există în Brazilia o epidemie provocată de boala vacii nebune.

China, cea mai populată ţară din lume, este al doilea mare importator global de carne. Consumul de carne este în creştere în statul chinez, ca urmare a majorării veniturilor şi a schimbării obiceiurilor alimentare. În prezent, principalii furnizori de carne de vită pe piaţa chineză sunt Brazilia, Uruguay, Australia şi Noua Zeelandă. Anual sunt exportate în China aproximativ 1,5 milioane tone de carne de vită.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.