Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OFICIAL | Comisia Europeană a activat clauza de salvgardare: Cererealele din Ucraina, interzise timp de o lună în România și alte patru țări

arcpublishing.com
cereale-ucraina

Comisia Europeană a adoptat astăzi măsuri preventive excepționale și temporare privind importurile unui număr limitat de produse din Ucraina, în temeiul măsurilor excepționale de salvgardare prevăzute de Regulamentul privind măsurile comerciale autonome, anunță Comisia.

Potrivit unui comunicat de presă al C.E., aceste măsuri sunt necesare având în vedere circumstanțele excepționale de blocaje logistice grave înregistrate în cinci state membre. Măsurile se referă doar la patru produse agricole - grâu, porumb, semințe de rapiță și semințe de floarea-soarelui - originare din Ucraina. Ele vizează reducerea blocajelor logistice privind aceste produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Măsurile vor intra în vigoare la 2 mai și vor dura până la 5 iunie 2023.

În această perioadă, grâul, porumbul, semințele de rapiță și de floarea-soarelui originare din Ucraina pot continua să fie puse în liberă circulație în toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepția celor cinci state membre de pe linia întâi: Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Produsele pot continua să circule sau să tranziteze aceste cinci state membre prin intermediul unui regim vamal comun de tranzit sau pot fi direcționate către o țară sau un teritoriu din afara UE.

În paralel, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia s-au angajat să își ridice măsurile unilaterale privind grâul, porumbul, semințele de rapiță și de floarea-soarelui și orice alte produse provenind din Ucraina.

„În timp ce răspund preocupărilor agricultorilor din statele membre învecinate cu Ucraina, măsurile susțin angajamentul ferm al UE de a sprijini Ucraina și de a menține capacitatea acesteia de a-și exporta cerealele, care sunt esențiale pentru a hrăni lumea și pentru a menține prețurile alimentelor la un nivel scăzut, în fața provocărilor uriașe reprezentate de agresiunea neprovocată a Rusiei.

Aceste măsuri fac parte din pachetul global de sprijin pe care Comisia îl propune și vor fi completate cu un sprijin financiar pentru agricultorii din cele cinci state membre și cu măsuri suplimentare pentru a facilita tranzitul exporturilor de cereale ucrainene prin intermediul benzilor de solidaritate către alte state membre și țări terțe.

Comisia este pregătită să reimpună măsuri preventive dincolo de expirarea actualului Regulament privind măsurile comerciale autonome la 5 iunie 2023, atât timp cât situația excepțională continuă.

Comisia este pregătită să lanseze o evaluare a situației pieței Uniunii pentru alte produse sensibile în cadrul procedurii accelerate de salvgardare prevăzute în propunerea Comisiei pentru noul regulament privind măsurile comerciale autonome la intrarea în vigoare a prezentului regulament”, se mai arată în comunicat.

Context

UE a liberalizat temporar toate importurile sale din Ucraina și a suspendat măsurile de protecție comercială împotriva societăților ucrainene până la 5 iunie 2023. Grație acestor măsuri, UE sprijină în mod semnificativ economia ucraineană devastată de război. De asemenea, UE a pus în aplicare benzi de solidaritate pentru a se asigura că grânele ucrainene pot ajunge în țările care au cea mai mare nevoie de ele, deoarece războiul de agresiune al Rusiei a restricționat grav accesul Ucrainei la porturile sale din Marea Neagră. Rutele de solidaritate UE-Ucraina au devenit un colac de salvare pentru economia Ucrainei și o nouă conectivitate cu Uniunea, servind, de asemenea, la prevenirea unei crize alimentare globale.

Intensificarea traficului la frontierele dintre Ucraina și UE a avut un impact asupra costurilor logistice și a creat blocaje, ceea ce a dus la saturarea capacităților de depozitare și a lanțurilor logistice. Aceste circumstanțe excepționale afectează viabilitatea economică a producătorilor locali din aceste state membre. Comisia a apreciat că situația justifică o acțiune imediată în conformitate cu articolul 4 alineatul (9) din Regulamentul privind măsurile comerciale autonome.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.