Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BREAKING - CSM răspunde atacurilor: Publică toate documentele care au dus la propunerile de modificare a legii ANI

csm

Consiliul Superior al Magistraturii acuză lansarea în spaţiul public a unor informaţii false şi neverificate, cu privire la propunerile CSM de modificarea a legii ANI. După ce s-a afirmat că propunerile ar fi făcute pentru a ascunde averea soţilor unor magistraţi, CSM publică documentele care dovedesc faptul că propunerile au fost primite de la instanţe şi parchete, în urma unei ample consultări.

Reacţia CSM vine după ce preşedintele Consiliului, Lia Savonea, a declarat pentru STIRIPESURSE.RO că instituţia pe care o conduce ar putea sesiza CCR cu un conflict juridic de natură constituţională împotriva ministrului Justiţiei.

Vezi AICI documentele publicate de CSM! (.pdf)

"Pe fondul multiplicării articolelor media prin care sunt imputate acţiuni de eludare a dispoziţiilor legale care reglementează domeniul cercetării averilor, pentru corecta informare a opiniei publice, Consiliul Superior al Magistraturii face următoarele precizări:

Începând cu data de 1 octombrie 2019 au fost lansate în spațiul public, prin intermediul mass-media, afirmații grave și inexacte, neverificate potrivit normelor deontologiei jurnalistice, privind întocmirea unor propuneri legislative de către CSM de modificare a legislaţiei privind organizarea şi funcţionarea Agenției Naționale de Integritate, fără consultarea corpului magistraţilor, prin deturnarea unui scop legitim recunoscut de lege, în folosul personal al unor membri.

Informaţiile derulate pe acestă problematică sunt complet false, tendenţioase şi puteau fi clarificate printr-o minimă verificare. În lipsa acestei diligenţe profesionale obligatorii, este evident scopul de discreditare a instituţiei.

În privinţa propunerii de modificare a legislaţiei privind organizarea şi funcţionarea Agenției Naționale de Integritate, menţionăm faptul că începând cu data de 9 mai 2019, CSM a iniţiat o lucrare având acest obiect, finalizată la data de 03 iulie 2019, în cadrul Comisiei nr.1 - comună “Legislație și cooperare interinstituțională”, după o amplă consultare a tuturor instanţelor şi parchetelor.

Demersul CSM a valorificat şi probleme desprinse din dificultăţile întâmpinate de instanţe, dar şi în activitatea proprie a Consiliului, în aplicarea legislaţiei ANI de-a lungul timpului, aşa cum au fost reportate începând cu anul 2014, nefiind prima iniţiativă de acest fel.

Propunerea iniţială nu a cuprins nicio referire la averea soţului declarantului, aceasta concretizându-se după centralizarea propunerilor şi observaţiilor sosite din instanțe şi parchete, potrivit documentației ce poate fi vizualizată aici.

Demersurile CSM au avut în vedere nevoia de a proteja independenţa magistratului de riscurile existenţei unei legislaţii neclare, necorelate care ridică în practică foarte multe dificultăţi de interpretare.

Prin urmare, afirmaţiile din mass-media potrivit cărora propunerile de modificare legislativă s-au făcut într-un scop ilegitim, fără consultarea corpului judecătorilor şi procurorilor, sunt lipsite de orice fundament.

Consiliul Superior al Magistraturii face apel la organismele de presă să nu preia afirmaţii neverificate şi să îşi îndeplineadcă cu bună credinţă misiunea de informare corectă a opiniei publice", transmite CSM.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.