Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BREAKING DNA a `călcat` și prin locuința personală a Doinei Federovici (PSD) - Aproape 20 de persoane au fost duse la audieri la DNA Suceava

perchezitii

Surse judiciare informează autorul acestui material că procurorii DNA ar fi descins inclusiv la domiciliul personal al Doinei Federovici (PSD), șefa Consiliului Județean Botoșani.

Concret, traduc informația sursele avizate, se pare că ar exista cel puțin indicii că aceasta ar putea fi implicată în acte de mare corupție cercetate în acest moment de anchetatorii anticorupție suceveni.

De ce are „o problemă„ Doina Federovici...

Un alt detaliu juridic indicat de sursele citate este acela că „percheziţia domiciliară ori a bunurilor aflate în domiciliu poate fi dispusă dacă există o suspiciune rezonabilă cu privire la săvârşirea unei infracţiuni de către o persoană ori la deţinerea unor obiecte sau înscrisuri ce fac obiectul unei infracţiuni şi se presupune că percheziţia poate conduce la descoperirea şi strângerea probelor cu privire la această infracţiune, la conservarea urmelor săvârşirii infracţiunii sau la prinderea suspectului ori inculpatului”, potrivit articolului 157 alineatul 1 din Codul de Procedură Penală.

Articolul următor din CPP arată că „percheziţia domiciliară poate fi dispusă în cursul urmăririi penale, la cererea procurorului, de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă sau de la instanţa corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripţie se află sediul parchetului din care face parte procurorul care efectuează sau supraveghează urmărirea penală. În cursul judecăţii, percheziţia se dispune, din oficiu sau la cererea procurorului, de către instanţa învestită cu judecarea cauzei”.

„Cererea formulată de procuror trebuie să cuprindă:

a) descrierea locului unde urmează a se efectua percheziţia, iar dacă sunt suspiciuni rezonabile privind existenţa sau posibilitatea transferării probelor, datelor sau persoanelor căutate în locuri învecinate, descrierea acestor locuri;

b) indicarea probelor ori a datelor din care rezultă suspiciunea rezonabilă cu privire la săvârşirea unei infracţiuni sau a obiectelor ori înscrisurilor ce fac obiectul infracţiunii;

c) indicarea infracţiunii, a probelor sau a datelor din care rezultă că în locul în care se solicită efectuarea percheziţiei se află suspectul ori inculpatul sau pot fi descoperite probe cu privire la săvârşirea infracţiunii ori urme ale săvârşirii infracţiunii;

d) numele, prenumele şi, dacă este necesar, descrierea suspectului sau inculpatului care se bănuieşte că se află în locul unde se efectuează percheziţia, precum şi indicarea urmelor săvârşirii infracţiunii ori a altor obiecte care se presupune că există în locul ce urmează a fi percheziţionat.

(3) În cazul în care, în timpul efectuării percheziţiei, se constată că au fost transferate probe, date sau că persoanele căutate s-au ascuns în locuri învecinate, mandatul de percheziţie este valabil, în condiţiile legii, şi pentru aceste locuri. Continuarea efectuării percheziţiei în această situaţie se încuviinţează de către procuror”, se mai arată în cuprinsul aceluiași articol.

Aproape 20 de persoane „luate pe sus„

Aceleași surse ale autorului informează de asemenea că aproape 20 de persoane vizate de maga-ancheta declanșată miercuri de DNA Suceava s-ar afla deja la audieri la sediul teritorial al Direcției, unde explică implicarea lor în caz și oferă detalii relevante cu privire si la altele vizate de cercetări.

Sursele arătate nu pot preciza cu claritate la acest moment dacă între aceste persoane se află și șefa Consiliului Județean, al cărei domiciliu personal a fost scotocit de anchetatorii anticorupție.

Un dosar de mare corupție instituțională

Procurorii DNA au descins miercuri în 92 de locații din Iași și Botoșani. Procurorii DNA au descins la spitalul Județean din Botoșani, la Consiliul Județean, acolo unde au verificat și biroul președintelui Doina Fedorovici. De asemenea, au fost percheziții și la sediul PSD Botoșani.

Citește și: BREAKING - Procurorii DNA, percheziții la biroul Doinei Fedorovici, dar și la sediul PSD

Conform surselor judiciare, procurorii DNA au pornit pe fir și au aflat că pentru orice post din cadrul Spitalului Județean Botoșani exista un preț cuprins între 2000 și 15.000 de euro.

Aproximativ 20 de persoane fizice și funcționari publici au accesat posturi scoase la concurs la spitalul județean Botoșani.

Sursele citate nu pot preciza dacă acestea au și câștigat concursurile la care au acces contra sumelor de bani menționate.

Totodată atrag atenția sursele arătate se pare ca e vorba și de fapte de trafic de influență între funcționari de la CJ Botoșani și PSD Botoșani.

Mai precis explica acestea, posturile din spital erau sub coordonarea Consiliului Județean, astfel că exista posibilitatea ca acele comisii de concurs să fi fost dirijate la cererea unor membri ai PSD.

În acest context, președintele CJ Botoșani, Doina Fedorovici, lider al PSD Botoșani, dar și lider național al Organizației Femeilor din PSD.

Plaja faptelor din acest dosar este de dare și luare de mira, trafic de influență, abuz în serviciu, fals în acte.

Fața marii corupții instituționale în Sănătatea lui 2023

Conform surselor judiciare fraudarea concursurilor sau examenelor pentru ocuparea unor posturi vacante la nivelul Spitalului Județean de Urgență ”Mavromati” Botoșani, în perioada 2018-2023, rezultând că un post, de exemplu, de asistent medical „poate fi cumpărat”, cu sume cuprinse între 8.000 - 15.000 de euro. În plus, valoare mitei a crescut a crescut, în 2020, un post de asistent era 8.000, în 2022, 10.000 euro, în 2023, 15.000 euro.

Pentru un un post de altă natură, cum ar fi: muncitor, îngrijitor, brancardier, ș.a., cu sume cuprinse între 2.000 - 5.000 de euro, sumele de bani pretinse/oferite/remise/primite crescând, în funcție de adaosul fiecărui intermediar participant la mecanismul infracțional. Angajările erau făcute în funcție de cine oferă suma de bani cea mai mare și cine are pila cea mai puternică în interiorul sistemului.

Aproximativ 20 de persoane fizice și funcționari publici au accesat posturi scoase la concurs la spitalul județean Botoșani.

Candidatul, care dorea să ocupe un post vacant, prin coruperea funcționarilor publici, nu interacționează, în unele situații, în mod direct, cu funcționarii Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani, care fac parte din comisiile de concurs, ci este nevoit să apeleze la persoane intermediare (de regulă, apropiați, rude, vecini, angajați din spital, etc.), care să-i recomande, unui alt angajat/funcționar din mediul spitalicesc, cu putere de influență la nivelul funcționarilor care iau deciziile, în privința promovării candidaților la concursuri.

Candidații primeau subiectele și rezolvările, iar una din condițiile pentru ca un candidat să poată fi ajutat să promoveze concursul și să obțină postul dorit era aceea ca persoana să treacă de proba de scrisă cu nota minimă, de 7,00, pentru lucrarea scrisă rămânea ca o dovadă scriptică, în arhiva spitalului, în cazul unui eventual control cu privire la modul de desfășurare a concursului respectiv. Așadar, obținerea unei note minime de trecere la proba scrisă era o condiție obligatorie pentru ca un candidat să poată fi susținut de funcționar să obțină postul vacant, în schimbul unei sume de bani.

Ulterior, promovării probei scrise, candidatul agreat era asigurat de funcționar, în schimbul foloaselor necuvenite promise/remise, că va fi declarat admis la probele de interviu și practică, indiferent de alți eventuali candidați care ar fi obținut și ei nota minimă de trecere la proba scrisă.

Poziția oficială a DNA

”Ca răspuns la solicitările formulate de reprezentanți ai mass media, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, săvârșite în perioada 2018-2023, de către funcționari publici din cadrul unei unități spitalicești, în contextul fraudării unor concursuri de ocupare a unor posturi vacante.

În cursul zilei de 13 decembrie 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 92 de locații situate pe raza județelor Botoșani și Iași, din care trei sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând sediul județean al unui partid politic și domiciliile unor persoane fizice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.