Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BREAKING Fapte `cu bătaie lungă` în cazul șefei de la Spitalul Botoșani - Încerca influențe prin prisma funcției încă din perioada pandemiei

Facebook
Monica Adascalitei

Managerul spitalului județean Botoșani, Monica Adăscăliței ar fi dat de gustul puterii încă din vremea pandemiei Covid-19, arată procurorii DNA Suceava în dosarul care se află la Tribunalul Suceava.

În actele dosarului se arată că femeia, pentru care s-a cerut arestarea preventivă, dar pentru care judecătorii suceveni au dispus doar arestul la domiciliu, ar fi început să își traficheze influența prin prisma funcției deținute încă din vremea pandemiei.

„A rezultat de asemenea, că inculpata s-a folosit de relațiile de control ierarhic superior pe care și le-a stabilit încă de pe vremea când în calitate de director executiv al Direcției de Sănătate Publică Botoșani, a coordonat în timpul pandemiei cu COVID 19, 2020-2022, activitatea Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani.

Probele reliefează că, încă din acea perioadă, intențiile inculpatei de a interveni pe lângă funcționarii aflați la conducerea spitalului,..., pentru a-și rezolva angajările unor peroane agreate/favorite, în mod cointeresat”, se arată în dosar.

Fapte la foc automat

Referitor la profilul fostei șefe a spitalului din Botoșani, DNA Suceava notează că „se constată că într-o perioadă relativ scurtă de timp, în cca. 3 luni, începând cu data de 24.08.2023, când a devenit manager al Spitalului Județean Botoșani până în data de 13.12.2023, când DNA ST Suceava a efectuat primele percheziții domiciliare în prezenta cauză, aceasta a dovedit o obișnuință în obținerea unor foloase necuvenite, folosindu-se de funcția deținută, primind sume de bani în legătură cu exercitarea atribuțiilor sale de serviciu sau uzând de ascendentul pe care-l avea asupra celorlalți funcționari de la conducerea Spitalului Județean Botoșani”.

Adăscăliței - risc pentru actul medical în sine

Procurorii anticorupție dezvoltă motivele pentru care consideră că femeia trebuie arestată preventiv pentru 30 zile pentru protejarea unor probe dar și pentru că faptele acesteia reprezintă un risc pentru însuși actul medical.

„Totodată, s-au avut în vedere, nu doar natura acuzației imputate acesteia, ci și modalitatea concretă în care a acționat, rezultând din probatoriul administrat, faptul că, inculpata, adoptând un comportament în afara cadrului legal, a pus în pericol, în mod indirect, calitatea actului medical, prin crearea perspectivei angajării unor cadre medicale slab pregătite.

Prin adoptarea unei atitudini neconforme cu un act medical corect și empatic, cetățenii își pierd încrederea în sistemul public de sănătate din România și în instituțiile publice care îl deservesc”, explică DNA Suceava în dosarul aflat la Tribunalul Suceava.

„Pe de altă parte, prin perpetuarea fenomenului devenit obicei, acela de a reuși să te angajezi/schimbi locul de muncă în cadrul sistemului public medical doar dacă dai o sumă de bani funcționarilor publici cu atribuții în acest sens, dispare și credința că unicul criteriu de promovare a unui concurs, în orice instituție publică, trebuie să fie criteriul de performanță intelectuală și practică și nu cel potrivit căruia candidatul care are bani mai mulți și pila mai puternică obține facilitarea angajării/transferului etc”, mai scriu anchetatorii judecătorilor suceveni.

„Rețetă„ blândă pentru luare de mită

Fosta șefă a Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani, Monica Adăscăliței, reținută de procurorii DNA Suceava pentru luare de mită a fost plasată în arest la domiciliu de un judecător de la Tribunalul Suceava, după ce DNA a cerut arestarea preventivă pentru 30 de zile cu scopul de a proteja unele probe ulterioare.

Concret, DNA a cerut arestarea preventivă a femeii pentru a nu exista riscul ca, prin prisma funcției deținute, să influențeze unele probe precum unii martori, inculpați sau chiar unele documente existente la nivelul unității medicale.

Decizia Tribunalului Suceava nu este definitivă iar toate părțile din dosar pot contesta soluția caz în care dosarul va ajunge la Curtea de Apel Suceava.

În cursul zilei de miercuri, Monica Adăscăliței a fost prezentată în fața Tribunalului Suceava, unde s-a propus  arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

”În cauza mediatizată prin comunicatele 1148/VIII/3 din 13 decembrie 2023 și 1150/VIII/3 din 14 decembrie 2023 și 16/VIII/3 din 16 ianuarie 2024, în care se efectuează cercetări cu privire la comiterea în perioada 2018-2023, de către funcționari publici a unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, în contextul fraudării unor concursuri de promovare/ocupare a unor posturi și al transferurilor de personal medical în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 19 martie 2024, a inculpatei Monica-Delia Adăscăliței, manager al Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani, pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită (două fapte) și trafic de influență.

Apucături de șef la stat

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În lunile octombrie și decembrie 2023, inculpata Adăscăliței Monica-Delia, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit direct sau prin intermediari, de la trei persoane (din care doi subalterni) sume de bani, cuprinse între 5.000 lei – 10.000 lei, pentru:

- a aproba angajarea unei persoane în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani pe un post de medic cu competențe limitate,

- a aproba transferul unei persoane din cadrul unei unități medicale din orașul Săveni la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani,

- a-și exercita o presupusă influență pe care ar fi pretins că o are asupra subordonaților săi și pe care ar fi promis că-i va determina să încheie cu o persoană un contract de prestări servicii medicale. Influența s-ar fi dovedit una reală, persoana respectivă începându-și activitatea la începutul lunii noiembrie 2023, în baza unui contract de prestări servicii, încheiat pe o perioadă determinată.

Inculpatei Adăscăliței Monica-Delia i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Descinderi în spital

În cursul zilei de 19 martie 2024, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au fost efectuate percheziții domiciliare în două locații situate pe raza municipiului Botoșani, din care una era sediul unei instituții publice.

”Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, au transmis procurorii DNA.

Detalii AICI:Managerul Spitalului Judeţean Botoșani, reținut de DNA în dosarul angajărilor pe bani

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.