Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Breaking - Qatar Energy oprește transportul maritim de gaz natural lichefiat în Marea Roșie din cauza atacurilor

qatar energy

QatarEnergy, al doilea mare exportator mondial de gaze naturale lichefiate, a încetat să mai trimită petroliere prin Marea Roșie, deși producția continuă, a declarat luni pentru Reuters o sursă de rang înalt care are date directe despre acest subiect.

Gruparea Houthi din Yemen, susținută de Iran, atacă din noiembrie navele din Marea Roșie, parte a unei rute care reprezintă aproximativ 12% din traficul maritim mondial, în ceea ce ei spun că este un efort de a sprijini palestinienii în războiul cu Israelul.

Cel puțin patru petroliere folosite pentru a transporta gaz natural lichefiat din Qatar au fost blocate în weekend, după ce forțele americane și britanice au răspuns prin zeci de lovituri aeriene și maritime asupra unor ținte Houthi din Yemen.

Nava Al Ghariya, Al Huwaila și Al Nuaman încărcaseră gaz natural lichefiat la Ras Laffan, în Qatar, și se îndreptau spre Canalul Suez, dar s-au oprit în largul coastei Omanului la 14 ianuarie, potrivit datelor de urmărire a navelor LSEG. Nava Al Rekayyat, care se întorcea în Qatar, s-a oprit pe parcursul traseului său pe 13 ianuarie în Marea Roșie.

„Este o pauză pentru a primi sfaturi de securitate, dacă trecerea prin Marea Roșie rămâne nesigură, vom merge prin Cap”, a declarat sursa. „Nu este o oprire a producției”.

Biroul internațional de presă al guvernului din Qatar și QatarEnergy nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Ruta alternativă spre Europa, care ocolește Capul Bunei Speranțe, ar putea adăuga aproximativ 9 zile la călătoria de 18 zile din Qatar, a declarat analistul ICIS LNG Alex Froley.

Un trader a calculat că acest lucru ar putea adăuga aproximativ 1-1,30 euro pe megawatt oră (MWh) la prețul încărcăturii, deși ar fi compensat parțial prin neplata taxelor pentru canalul Suez.

„Qatar va lua doar ruta lungă prin Capul Bunei Speranțe, ceea ce va duce la întârzieri de livrare, dar nimic dramatic pentru balanțele europene”, a declarat luni o altă sursă de tranzacționare.

Armatorii și managerii celor patru nave, inclusiv Teekay Shipping Glasgow, Pronav Ship Management, Nakilat Shipping Qatar Ltd și divizia de transport maritim și navlosire a Shell, STASCO, de asemenea, nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Qatar a expediat peste 75 de milioane de tone metrice (MMt) de gaz natural lichefiat în 2023, potrivit datelor LSEG, inclusiv 14 MMt către cumpărători din Europa și 56,4 MMt către Asia.

În timp ce mai multe nave de gaz natural lichefiat și-au schimbat cursul, altele au continuat să treacă pe lângă Yemen prin Marea Roșie și Canalul Suez, prin care Qatar, Statele Unite și Rusia sunt cei mai activi expeditori ai combustibilului

S&P estimează încărcăturile de gaz natural lichefiat din Qatar prin canal la 14,8 MMt pe an, cele din SUA la 8,8 MMt și cele din Rusia la 3,7 MMt.

Prețurile europene de referință pentru luna întâi la gazele naturale pe hub-ul olandez TTF au scăzut cu 1,20 euro, la 30,40 euro pe megawatt oră (MWh) până la ora 0842 GMT, potrivit datelor LSEG.

Prețurile spot ale gazului natural lichefiat în Asia au scăzut vineri până la minimul ultimelor șapte luni, de 10,10 dolari pe milion de unități termice britanice (mmBtu), susținute de nivelurile sănătoase de stocare din Europa și nord-estul Asiei.

Prețul petrolului a scăzut ușor, după ce vineri a crescut cu 1%, din cauza temerilor că războiul ar putea perturba aprovizionarea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.