DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

BREAKING Sorina Pintea pierde PRIMUL MECI cu DNA - Probele din dosarul de MARE CORUPȚIE sunt VALIDE iar judecata poate începe

Inquam Photos / Octav Ganea
sorina pintea cab

Dosarul de mare corupție al fostului ministru al Sănătății Sorina Pintea, a fost validat, marți, de către judecătorul de la Tribunalul Cluj care a primit spre soluționare acest caz după două declinări de competență.

Mai precis judecătorul a verificat și stabilit validitatea probelor din dosar ale anchetatorilor DNA, a respins toate excepțiile invocate de către apărătorul Sorinei Pintea și a stabilit că judecata pe fond în acest caz poate începe.

'În temeiul art. 346 alin. 2 C.proc.pen. respinge cererile și excepţiile formulate de inculpata P.S.prin avocaţi aleşi cu privire la legalitatea administrării probelor, legalitatea efectuării actelor de urmărire penală şi legalitatea sesizării instanţei, invocate în legătură cu dosarul penal nr. 105/P/2020 al DNA – Structura Centrală.

Citește și: EXCLUSIV Fostul ministru Pintea IA CU ASALT specialiștii din DNA

În temeiul art. 346 alin. 2 C.proc.pen. constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 105/P/2020 al DNA – Structura Centrală din 29.04.2020, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală, în cauza privind pe inculpata P.S., trimisă în judecată sub aspectul comiterii infrac?iunii de luare de mită în formă continuată prev. de art. 289 alin. 1 C.pen. rap. la art. 6 din Legea 78/2000 cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen.Dispune începerea judecăţii faţă de inculpata Pintea Sorina.Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicarea încheierii.

Pronunţată în camera de consiliu, azi, 12 aprilie 2021', se arată în încheierea magistratului de la Tribunalul Cluj.

Decizia de marți a instanței nu este definitivă și ea poate fi atacată de apărarea fostului demnitar, caz în care dosarul va ajunge pe masa unui magistrat de la Curtea de Apel Cluj.

Dosar călător...

Citește și: Filmul ȘANTAJULUI președintelui CJ Călărași față de procurorul care îl ancheta

Dosarul de mare corupție al fostului ministru Sănătății, Sorina Pintea, pentru fapte pretins comise ca manager al Spitalului Județean de Urgență Baia Mare, a fost mutat de la Tribunalul Maramureș la cel din Cluj, după admiterea unei cereri de strămutare a avocaților în luna februarie.

În prezent cazul se află deja în stare de judecată în faza camerei preliminare la instanța clujeană, unde s-au derulat două termene iar al treilea a fost stabilit pentru 5 aprilie.

Concret, Curtea de Apel Cluj a admis cererea de strămutare în care apărătorul Sorinei Pintea a explicat faptul că sediul instanței de judecată se află în aceeași incintă imobiliară cu cel al spitalului la care Sorina Pintea a activat drept manager inclusiv la momentul flagrantului.

Urmare acestei soluții dosarul a fost  transmis de Tribunalul Maramureș Tribunalului Cluj.

„Solutia pe scurt: Prin Încheierea penală din 16.02.2021 s-a dispus: Constată că Tribunalul Maramureş nu mai este competent să soluţioneze cauza nr. 9657/3/2020/a1* privind pe inculpata Pintea Sorina şi trimite dosarul spre soluţionare Tribunalului Cluj desemnat prin Sentinţa penală nr. 28 din 10 februarie 2021 pronunţată în dosarul nr. 831/33/2020 al Curţii de Apel Cluj Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu de azi, 16 februarie 2021.”, potrivit minutei de pe portalul instanțelor de judecată.

Concret, s-a explicat în sala de judecată, Secția Penală a Tribunalului Maramureș are doar trei judecători dintre care unul ar fi interacționat pasager cu Sorina Pintea în trecut, când a venit la unitatea spitalicească cu o problemă de sănătate.

În altă ordine de idei, a explicat apărătorul Sorinei Pintea în fața judecătorilor faptul că cea pe care o apără este o persoană notorie la nivelul județului i-ar putea dăuna și ar putea atrage cu sine o oarecare lipsă de imparțialitate a magistraților din dosar.

Caz tranșat la ICCJ

După ce două instanțe de judecată, respectiv Tribunalul București și apoi Tribunalul Maramureș s-au considerat necompetente de a soluționa dosarul fostului manager și ministru din Sănătate, cazul a ajuns pentru analiză la instanța supremă.

Aici judecătorii au stabilit că instanța competentă să judece acest caz este Tribunalul Cluj, motiv pentru care au transmis dosarul acestei instanțe.

DNA răsuflă ușurată

Citește și: BREAKING SURSE Proiectul rețelei electrice de la Spitalul Neamț NU A AVUT AVIZE

Procurorii DNA nu s-au opus cererii de strămutare a cazului niciun moment, ba mai degrabă au intrat în alarmă când Tribunalul București a stabilit competența de judecare a speței la Tribunalul Maramureș.

La fel ca și avocatul fostului demnitar aceștia știau că aceasta este o persoană notorie, că sunt puțini judecători la Secția Penală a acestei instanțe și că existe riscul unei condamnări blânde.

În acest context, inițial, deși fapta flagrantă a fost constatată în Baia Mare în sediul spitalului județean și deși marea majoritate a martorilor din județul Maramureș, au stabilit competența de judecată după adresa unuia dintre martorii din București.

Astfel dosarul a fost trimis inițial în judecată la Tribunalul București, instanță ce a declinat imediat speța către judecătorii de la Tribunalul Maramureș.

Fapte de fost manager și ministru în Sănătate

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție de la Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în 20 aprilie 2020, sub control judiciar, a fostului ministru Sorina Pintea, la data faptei manager al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare, județul Maramureș, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată (două acte materiale).

În rechizitoriul transmis judecătorilor DNA a notat că în perioada noiembrie 2019 – 28 februarie 2020, Pintea, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei societăți comerciale, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro (la 20 decembrie 2019) și 120.000 lei (la 28 februarie 2020), care nu i s-ar fi cuvenit.

Șapte la sută...procent de șpagă

Banii, arată anchetatorii reprezentau un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică ce avea ca obiect „proiectarea și execuția lucrărilor de amenajare bloc operator-sala de chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente din Spitalul Județean de Urgență «Dr. Constantin Opriș» Baia Mare”, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială.

Citește și: BREAKING! URINA pe VICTIMA sa și STRIGA 'Vezi, mă, ce poate să facă Poliția Română?'

Concret, scrie Direcția, Pintea ar fi primit banii respectivi în incinta unității medicale pe care o conducea, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu ca manager și ordonator de credite.

În flagrant...

În data de 28 februarie 2020, după primirea sumei de 120.000 lei, activitate ce ar fi avut loc în biroul inculpatei din cadrul spitalului, s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

În cauză s-a instituit măsura sechestrului asiguratoriu asupra a două terenuri ce aparțin inculpatei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior sesizării instanței de judecată cu prezentul rechizitoriu, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu o persoană fizică, în sarcina acesteia fiind reținută infracțiunea de complicitate la luare de mită în formă continuată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.