Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BREAKING: Tudorel Toader anunţă Ordonanţa care anulează toate condamnările de la ÎCCJ din ultimii patru ani

breaking news stiripesurse.ro

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat duminică seara, la România TV, că Guvernul urmează să adopte o ordonanţă de urgenţă prin care să se extindă termenul contestaţiei în anulare, de la 30 de zile în prezent, la toate cazurile în care completul care a judecat a fost constitut nelegal.

Astfel, ar exista baza legală să se anuleze toate sentinţele date de completurile de 5 judecători de la ÎCCJ începând cu anul 2014.

CITEȘTE ȘI: Știi CE reprezinta aceste CIFRE pentru organismul tău?

"Într-un stat de drept, nu poţi să îi spui românului 'Chiar daca ţi s-a încalat dreptul la un proces echitabil, tu rămâi în puşcărie'. Am pregătit un proiect de OUG pentru repunerea în termen a tuturor celor care au fost condamnaţi de completuri nelegal constituite. Vor putea face recurs în anulare", a declarat Tudorel Toader.

Decizia adoptării OUG izvorăţte din decizia CCR cu privire la completurile de 5 judecători de la ÎCCJ.

"Întrucât atât în materie penală, cât şi extrapenală, sancţiunea compunerii nelegale a completului de judecată este nulitatea necondiţionată şi, prin urmare, absolută, a actelor îndeplinite de un astfel de complet, şi ţinând cont de faptul că deciziile sale produc efecte numai pentru viitor, conform art.147 alin.(4) din Constituţie, Curtea reţine că prezenta decizie se aplică de la data publicării sale, atât situaţiilor pendinte, respectiv în cauzele aflate în curs de judecată, precum şi în cele finalizate în măsura în care justiţiabilii sunt încă în termenul de exercitare a căilor de atac extraordinare corespunzătoare, cât şi situaţiilor viitoare", preciza CCR în decizia 685/2018.

Practic, ordonanţa anunţată de ministrul Justiţiei ar extinde "termenul de exercitare a căilor de atac extraordinare".

Întrebat când va fi emisă ordonanța, Toader a menționat: "OUG e pregătită. Nu decid eu momentul. Eu propun, soluția, eu am făcut draftul, doamna prim-ministru va decide. Eu cred că în cel mai scurt timp posibil"

CITEȘTE ȘI: Trucuri pentru a scăpa de obiceiul de mânca ÎNAINTE DE CULCARE .

Tudorel Toader a spus că cel mai probabil varianta ordonanței va fi aleasă și în cazul doarelor construite în baza protocoalelor secrete dintre Ministerul Public și SRI, dar în acest caz așteaptă motivarea Curții Constituționale.

CCR a admis, în 16 ianuarie, sesizarea Camerei Deputaților referitoare la existența unui conflict între Parlament și Ministerul Public care prevede, printre altele, că efectele protocoalelor continuă să se producă, chiar şi după denunţarea lor.

Curtea Constituțională a României anunță că parchetele și instanțele judecătorești sunt cele care vor stabili dacă s-a încălcat legea prin depășirea competențelor, în cazul dosarelor care au la bază acte efectuate în baza protocoalelor secrete dintre Ministerul Public și SRI.

CITEȘTE ȘI: Regulile ”de aur” pentru un abdomen de fier .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.