Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BREXIT: Cum vor fi afectaţi românii din Marea Britanie

brexit

Britanicii sunt chemaţi joi la urne pentru a-şi exprima opţiunea cu privire la apartenenţa regatului la Uniunea Europeană. Referendumul, denumit sugestiv "Brexit" (Britain exit), va stabili dacă Marea Britanie rămâne în UE sau părăseşte blocul comunitar. În cazul în care majoritatea britanicilor votează pentru ieşirea din UE, sute de mii de români din arhipelag vor fi afectaţi, fie că se află acolo la studii sau la muncă.

Vezi şi: Anunţ îngrijorător al UE: Ce se va întâmpla în caz de Brexit

Potrivit HotNews, românii din Marea Britanie vor fi afectaţi din mai multe puncte de vedere:

- În eventualitatea unui Brexit, statutul legal al românilor care muncesc în Marea Britanie urmează să fie stabilit în perioada negocierilor de ieșire din UE, care ar avea termen anii 2019-2020.

- Regula expulzării după 6 luni fără loc de muncă ar urma să fie aplicată mult mai strict. Trei sferturi dintre cetățenii europeni care lucrează în Marea Britanie nu îndeplinesc condițiile actuale necesare pentru obținerea unei vize de către muncitorii non-UE (conform Oxford Migration Observatory).

- Britanicii ar putea introduce un sistem de puncte, similar celui existent în Australia, pentru imigranții cetățeni UE. Criteriile de acceptare pe piața forței de muncă din Marea Britanie se vor baza pe aptitudinile profesionale și pe capacitatea de a vorbi limba engleză.

- Alocații copiilor imigranţilor ar putea fi anulate în eventualitatea unui Brexit, dacă țara de rezidență a copiilor nu este Anglia.

- Taxele la facultățile din Anglia ar putea creşte pentru cetățenii UE ulterior Brexitului. În prezent, cetățenii non-UE care studiază în Anglia plătesc aproape dublu față de studenții UE.

- Nu este clar cum va fi afectat dreptul la liberă circulație în eventualitatea Brexitului. Dacă va fi urmat modelul Norvegiei, libera circulație nu va fi afectată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.