DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Brigada 10 Geniu 'Dunărea de Jos' sărbătoreşte 161 ani de la înfiinţarea primului batalion de geniu

Brigada 10 Geniu "Dunărea de Jos" sărbătoreşte, pe data de 31 mai, 161 ani de la înfiinţarea primului batalion de geniu, iar pe 1 iunie 18 ani de la înfiinţarea unităţii, dar în contextul pandemiei de COVID-19, nu vor fi organizate festivităţi pentru a marca aceste două momente importante, potrivit Agerpres.

Comandantul Brigăzii 10 Geniu, generalul de brigadă Vasile Ionescu, le-a transmis vineri, printr-un comunicat de presă, camarazilor genişti un mesaj de mulţumire şi de încurajare, cu ocazia aniversării a 161 de ani de existenţă a Armei Geniu şi a 18 ani de la înfiinţarea Brigăzii 10 Geniu "Dunărea de Jos", cea mai mare unitate de geniu a Armatei Române.

"Dragi camarazi genişti, cele două aniversări ne găsesc anul acesta la datorie, într-un context inedit, cel al pandemiei de COVID-19, care ne pune la încercare capacitatea de a ne adapta în cadrul unui război neconvenţional. Prin acţiunile întreprinse de către militarii genişti în zona de responsabilitate, am demonstrat faptul că structurile de geniu sunt versatile şi pot să răspundă adecvat şi eficace provocărilor actuale. Vă mulţumesc pentru efortul susţinut în aceste condiţii ridicate de risc şi pentru modul exemplar în care vă faceţi datoria. Rezultatele obţinute vă obligă să vă perfecţionaţi în continuare pregătirea. Indiferent dacă examenele de anul acesta - Blonde Avalanche şi IEL-MILU - vor avea loc sau nu, procesul de instruire a militarilor şi de pregătire a tehnicii trebuie să continue la aceeaşi intensitate, pentru a vă menţine valoarea şi a vă situa mereu la un nivel ridicat de reuşită în îndeplinirea misiunilor încredinţate, contribuind astfel la crearea unui viitor pe măsura prestigiului Brigăzii 10 Geniu Dunărea de Jos", a spus generalul de brigadă Vasile Ionescu.

Citește și: Va fi obligatoriu în România! Se vor da bani

Brigada 10 Geniu "Dunărea de Jos" a participat la toate momentele importante ale istoriei, de la 1859 şi până în prezent, de la Războiul de Independenţă şi cele două conflagraţii mondiale, şi până la realizarea unor obiective strategice ca Transfăgărăşanul şi Canalul Dunăre-Marea Neagră.

"Cea mai mare sărbătoare a geniştilor vine anul acesta în contextul împlinirii a 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Experienţa războiului antifascist a arătat deosebit de convingător importanţa şi rolul mereu crescând al trupelor de geniu pe câmpul de luptă modern. Asigurarea acţiunilor de luptă a diferitelor arme - infanterie, tancuri, artilerie - de către trupele de geniu, în strânsă cooperare cu acestea, este condiţia de bază a obţinerii unui ritm înalt în ofensivă şi a unei mari stabilităţi în apărare. Prin jertfa lor, de-a lungul timpului, pe câmpurile de luptă, s-a conturat imaginea eroului genist, fie el pontonier sau podar, drumar, pionier sau cercetaş. Aflându-ne în preajma sărbătorii creştine a Înălţării Domnului, zi în care comemorăm eroii neamului din toate timpurile, se cuvine să le păstrăm o vie amintire, să le facem cunoscute faptele de arme, să-i onorăm prin competenţa şi profesionalismul nostru", a mai spus generalul de brigadă Vasile Ionescu.

În cei 18 ani de existenţă, prin activităţile desfăşurate şi misiunile îndeplinite, Brigada 10 Geniu "Dunărea de Jos", şi-a câştigat locul între structurile de elită ale Forţelor Terestre, "cu o poziţie apreciată şi bine definită în cadrul comunităţii locale, cu rezultate remarcabile obţinute în teatrele de operaţii şi exerciţiile naţionale şi multinaţionale la care a participat, cu un colectiv performant şi motivat în îndeplinirea obiectivelor propuse".

Brigada 10 Geniu a fost înfiinţată la 1 iunie 2002 în baza Ordinului ministrului Apărării Naţionale şi este unitatea specializată care realizează sprijinul genistic pentru forţele luptătoare şi participă, în acelaşi timp, la executarea unei game vaste de misiuni în situaţii de urgenţe civile, se mai arată în comunicatul de presă.

Primul examen naţional susţinut de geniştii brigăzii s-a derulat în luna septembrie 2003 în raionul localităţii Gropeni, cu prilejul reunirii grupului de lucru "NATO-LG 9", în cadrul căruia a fost prezentat exerciţiul demonstrativ "Sprijinul genistic pe câmpul de luptă", la finalul căruia oficialii militari din 24 de ţări membre NATO şi partenere au apreciat faptul că sprijinul genistic pentru o mare unitate mecanizată s-a realizat conform procedurilor specifice Alianţei Nord Atlantice.

Structurile Brigăzii 10 Geniu s-au remarcat prin operativitate şi profesionalism pe timpul participării la îndeplinirea misiunilor asumate de România în teatrele de operaţii din Bosnia-Herţegovina, Irak şi Afganistan, calităţi pentru care geniştii au fost recompensaţi cu decoraţii, ordine şi medalii româneşti şi străine.

Brigada 10 Geniu "Dunărea de Jos" este angrenată în implementarea acordurilor internaţionale şi iniţiativelor regionale cu specific de geniu şi participă în mod constant la exerciţiile multinaţionale desfăşurate cu state membre NATO sau state partenere, asigurând expertiză de specialitate, tehnică şi efective.

În cadrul procesului complex de restructurare şi transformare a armatei, începând cu 22 aprilie 2003, Brigada 10 Geniu "Dunărea de Jos" a trecut în subordinea Corpului 1 Armată Teritorial "General Ioan Culcer", iar începând cu 1 iulie 2010, Brigada este subordonată Statului Major al Forţelor Terestre.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.