Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Brigada lui Nistor Călin. Calul troian din noua Secţie de investigare a magistraţilor

gandul.info
nistor calin

Consiliul Superior al Magistraturii a publicat lista procurorilor înscrişi pentru concursul în vederea ocupării funcţiilor de execuţie la noua Secţie de investigare a infracţiunilor din Justiţie. Dintre cei 13 candidaţi înscrişi, 11 au fost admişi pentru participarea la concurs, un candidat a fost respins, iar un altul s-a retras. Patru candidaţi sunt în prezent procurori la DNA.

Procurorii admişi pentru a participa la concurs sunt Nistor Călin (DNA), Tudoriţa Chirilă (Parchetul Curţii de Apel Bucureşti), Silviu Vasile Ciocoiu (PCA Bucureşti), Adina Florea (PÎCCJ), Sorin Eugen Iasinovschi (PÎCCJ), Laurenţia Camelia Lica (PCA Bucureşti), Nicolae Marin (DNA), Mihaiela Moraru-Iorga (DNA), Iuliana Magdalena Olteanu (PÎCCJ), Zarafina Puiu (PCA Constanţa) şi Dănuţ Volintiru (DNA).

CITEȘTE ȘI: Tiroida, ‘bateria’ întregului corp: Cum să o ‘resetezi’, pentru a-ţi activa metabolismul

Procurorul Ruxandra Paula Răileanu (Parchetul Tribunalului Bucureşti) s-a retras, iar procurorul Sorin Cezar Voicu (Parchetul Tribunalului Bucureşti) a fost respins pentru că nu îndeplinea condiţia de vechime.

Cei patru procurori de la DNA care vor să ajungă la mult hulita secţie de investigare a magistraţilor au făcut parte dintr-o tabără anti-Kovesi în ultima perioadă în care aceasta a condus Direcţia. Nistor Călin, fost adjunct al lui Kovesi, şi Dănuţ Volintiru au infirmat recent rechizitoriul dosarului DIPI, întocmit de procurorul Florentina Mirică, apropiată a lui Kovesi.

Mihaiela Moraru-Iorga a fost eliminată de Kovesi din DNA, în scandalul privind înregistrarea dintr-o şedinţă internă. Ulterior, Moraru-Iorga a câştigat în instanţă şi s-a întors la DNA, însă doar pentru a fi iarăşi suspendată odată cu trimiterea în judecată de către DNA Ploieşti. Instanţa a întors însă rechizitoriul la DNA, iar suspendarea Mihaielei Moraru-Iorga a fost anulată. Moraru-Iorga este apropiată de Nistor Călin, în perioada de final a mandatului lui Kovesi la DNA formând o rezistenţă în interior, fapt care i-a atras tentativa de execuţie, aşa cum s-a întâmplat cu Doru Ţuluş şi alţi procurori din garda veche.

Nicolae Marin este unul dintre cei trei procurori DNA (alături de Moraru-Iorga şi Ţuluş) care au sesizat Inspecţia Judiciară, în luna iunie a anului trecut, după ce ar fi primit citaţii în dosarul deschis ca urmare a apariţiei înregistrărilor cu Codruţa Kovesi, în care li se solicita efectuarea testului poligraf. În luna aprilie a acestui an plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât admiterea cererii de apărare a independenţei şi reputaţiei profesionale. După plecarea lui Kovesi de la şefia DNA, Nicolae Marin a fost delegat la conducerea DNA Ploieşti, cu scopul de a face curăţenie după echipa Onea-Negulescu.

CITEȘTE ȘI: ‘Băbeşti’, dar eficiente: Leacurile cu usturoi care combat gripa şi răceala

Migraţia în grup de la DNA la Secţie este cu atât mai ciudată cu cât este de notorietate că majoritatea plângerilor de la nou-înfiinţata Secţie de investigare a infracţiunilor din justiţie vizează chiar activitatea din ultimii ani a DNA, iar toţi cei patru procurori au condus din diverse funcţii aceast parchet. Dacă experienţa este esenţială pentru candidaţii la secţie, tocmai experienţa celor patru ar putea să fie principalul dezavantaj. În altă ordine de idei, Secţia nou-înfiinţată trebuie populată cu procurori competenţi, pentru ca un parchet destinat corectării unor presupuse abuzuri să nu se transforme într-un Tribunal al Poporului.

Concursul pentru funcţiile de execuţie (sic!) de la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie se va desfăşura în mai multe etape, inclusiv cu o probă sub formă de interviu, iar rezultatele finale vor fi anunţate pe 15 februarie 2019.

La concursul pentru funcţia de procuror şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie sunt înscrişi Florena-Esther Sterschi, actual procuror şef interimar al Secţiei, şi Gheorghe Stan, inspector-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.