Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Brummell: Regina Maria, probabil cetățeanul britanic cu cea mai mare influență asupra istoriei României

paul brummell

Ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brummell, consideră că Regina Maria este, probabil, cetățeanul britanic care a avut cea mai mare influență asupra istoriei României. Prezent marți la sesiunea omagială intitulată "Regina soldat", organizată de Asociația România Culturală și Academia de Studii Economice, oficialul britanic a reamintit de faptul că, în perioadele de război, Regina Maria și-a câștigat reputația și respectul ca "mama răniților", conform Agerpres.

"Această denumire își are originea în al doilea război balcanic din 1913, când Bulgaria a ajuns să lupte simultan cu Serbia, Grecia, România, Muntenegru și Imperiul Otoman. Bulgaria a fost învinsă în mod previzibil, iar România a pierdut foarte puține victime în acel conflict, dar o epidemie de holeră a fost mult mai devastatoare. Maria a administrat una dintre taberele de holeră din Bulgaria", a rememorat ambasadorul britanic. "Maria a continuat în acest rol în Primul Război Mondial; îmbrăcată ca asistentă medicală a petrecut mult timp în spitale militare, câștigând un mare respect din partea trupelor românești", a spus oficialul britanic.

El a reamintit că, în Primul Război Mondial, cu originea ei britanică și rusă, Regina Maria a favorizat alianța cu Puterile Antantei și că, în această privință, părerile ei erau apropiate de cele ale poporului român. Oficialul britanic a menționat că Regina Maria a murit la Castelul Pelișor din Sinaia în anul 1938 și a subliniat că, deși nu fusese născută în România, își servise țara adoptivă cu dragoste, curaj și abilitate. "Armata României și conducătorii ei sunt cei datorită cărora astăzi vorbim despre o Românie modernă, din ce în ce mai bine integrată în structurile continentale și transatlantice. Fără ei, fără extraordinarul rezultat al Primului Război Mondial și extraordinara realizare a României de a se întregi și a-și continua modernizarea cu pași repezi, astăzi nu am fi aici. (...) Regina Maria, 'regina soldat', 'mama răniților' nu a fost un caz particular, nu a apărut din întâmplare în istoria noastră națională și nici nu a dispărut odată cu încheierea vieții Suveranei noastre", a subliniat principele Radu, prezent la eveniment.

Principele Radu a precizat că principesa moștenitoare Margareta este, prin decizia Parlamentului și Guvernului Republicii Polonia, patronul regal al Brigăzii a XVII-a mecanizată a Poloniei. "Mama sa, regina Ana, a plecat la război la 18 ani și l-a încheiat la 21 de ani. A luptat trei ani în spatele frontului și a primit din partea statului francez "Crucea de Război" și gradul de locotenent. (...) Bunica principesei moștenitoare, Elena, a fost un soldat la propriu fiindcă a fost comandantul a două, iar la un moment dat a trei regimente din Armata României", a punctat principele Radu. Și secretarul de stat în MAE Dan Neculăescu a evidențiat faptul că Regina Maria s-a distins prin activitatea sa caritabilă, fiind supranumită "mama răniților" și "regina soldat", cu afecțiune și respect pentru atitudinea curajoasă din timpul Primului Război Mondial. El a subliniat că Regina Maria a fost un excelent diplomat, promovând interesele naționale ale României în momentele cruciale ale istoriei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.