Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bruxellesul condamnă 'afirmaţiile jignitoare' ale premierului sloven la adresa unei jurnaliste de la Politico

Radu POP
Dnevnik
Janez Jansa

Comisia Europeană a condamnat joi 'afirmaţiile jignitoare' ale premierului sloven Janez Jansa la adresa unei jurnaliste de la publicaţia Politico care într-un articol a sugerat că libertatea presei în Slovenia - ţară membră a UE - este sub presiune, relatează AFP şi Reuters, relateaza agerpres.

Într-un tweet, Janez Jansa a acuzat-o pe reportera Lili Bayer de la biroul din Bruxelles al publicaţiei online americane de minciună în articolul intitulat 'Din interiorul războiului Sloveniei împotriva media' ('Inside Slovenia's war on the media'), în care ea a citat jurnalişti şi observatori care au declarat că premierul Jansa a creat un climat de frică în mass-media.

'Ei bine, @liliebayer a primit instrucţiuni să nu spună adevărul, citând în principal surse 'necunoscute' de extrema stângă şi în mod voit a neglijat surse cu nume şi integritate', a transmis premierul sloven într-un tweet scris în limba engleză.

El a atacat publicaţia Politico şi a criticat mai multe persoane care luaseră apărarea jurnalistei, între care corespondentul New York Times şi eurodeputatul Guy Verhofstadt, membru al grupului Renew Europe din Parlamentul European, care l-a acuzat pe Jansa de intimidare. Şeful guvernului sloven a reacţionat din nou pe Twitter:' Şi @guyverhofstadt, noi am răspuns la toate întrebările ei şi @POLITICOEurope ne-a ignorat toate răspunsurile. Cine pe cine intimidează?', relatează Reuters.

'Bineînţeles, nu acceptăm şi condamnăm afirmaţiile jignitoare la adresa jurnaliştilor, inclusiv în acest caz concret', a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, în cursul unei conferinţe de presă în care a fost întrebat referitor la acest subiect. 'Condamnăm orice atac asupra jurnaliştilor. Nu am face asta la Bruxelles şi ne aşteptăm ca nici alţii să nu utilizeze astfel de practici', a adăugat el.

Slovenia urmează să preia preşedinţia semestrială a UE în iulie.

Întrebat ce ar putea face Comisia, purtătorul de cuvânt a indicat că nu este posibil să fie lansată procedura de infringement - care poată să ducă la sesizarea justiţiei europene - 'din cauza unui tweet'.

'Avem alte mijloace de acţiune', a continuat el, făcând referire la raportul cu privire la statul de drept în fiecare ţară a UE, a cărui primă ediţie a fost lansată în septembrie.

Raportul subliniază că în Slovenia 'jurnaliştii sunt frecvent victime ale hărţuirii sau ameninţărilor online, rareori sancţionate de sistemul de justiţie'.

Acesta este 'pentru noi o bază pentru evaluarea situaţiei statelor şi un mijloc de a purta un dialog cu statele membre', a indicat purtătorul de cuvânt al executivului european.

El a menţionat de asemenea planul de acţiune pentru democraţie, indicând că Comisia ar putea face anul acesta 'propuneri specifice pentru apărarea exercitării profesiei de jurnalist în statele membre şi, în special, pentru a proteja jurnaliştii faţă de procedurile judiciare abuzive'.

Comisia avertizase în ianuarie împotriva oricăror tentative de 'presiune' asupra mass-media în Slovenia, ţară cu două milioane de locuitori, după o decizie a Ljubljanei de suspendare a finanţării pentru agenţia naţională de presă STA. Guvernul sloven a autorizat în final subvenţiile după criticile formulate de Bruxelles.

Agenţia naţională de presă slovenă fusese calificată drept o 'ruşine naţională' de către Janez Jansa, apropiat de premierul ungar Viktor Orban şi fervent susţinător al fostului preşedinte american Donald Trump. Pe Twitter, Jansa a criticat de asemenea mass-media care au pus la îndoială modul în care guvernul său a gestionat pandemia de coronavirus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.