Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BUBUIE Guvernul: specialiștii din Guvern le cer liberalilor să NU elimine supraaciza/ NOTĂ INTERNĂ

O notă internă transmisă de specialiștii din Guvern arată că eliminarea supraacizei ar încălca Directiva 2003/96/CE. Specialiștii solicită retragerea inițiativei legislative până la găsirea unei soluții tehnice de aplicare, în așa fel încât țara noastră să nu aibă probleme cu cei de la Comisia Europeană - CLICK pentru a accesa documentul exclusiv

Citește și: Adrian Năstase îndeamnă PSD să declanșeze RĂZBOIUL TOTAL împotriva lui Klaus Iohannis

”În acest context, facem precizarea că, în situația în care propunerea legislativă intră în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2020, noul nivel al accizelor se situează sub nivelul minim prevăzut de Directiva 2003/96/CE a Consiliului privind restructurarea cadrului comunitar de impozitare a produselor energetice și a electricității, acestea fiind atent monitorizate de către Comisia Europeană, iar practicarea unor niveluri inferioare poate conduce la declanșarea procedurii de infringement ca urmare a constatării neîndeplinirii obligațiilor care îi revin României în calitate de stat membru.

Nivelurile minime instituite prin Directiva 2003/96/CE sunt următoarele: benzină cu plumb - 421 euro/1.000 litri; benzină fără plumb - 359 euro/1.000 litri; motorină - 330 euro/1.000 litri, iar cursul de schimb euro/leu la care se face conversia nivelului accizelor pentru anul 2020 este de 4,7511 lei (conform art. 13 alin. (1) din Directiva 2003/96/CE).

Prin urmare, utilizând acest curs de schimb, nivelul accizelor pentru produsele energetice vizate, prevăzut la Anexa 1 din Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, ar trebui să fie cel puțin următorul, astfel încât să se respecte nivelurile minime stabilite prin Directiva 2003/96/CE:

- benzină cu plumb: 2.000,21 lei/1.000 litri;

- benzină fără plumb: 1.705,64 lei/1.000 litri;

- motorină: 1.567,86 lei/1.000 litri.

Față de cele prezentate mai sus, apreciem că se impun clarificări la nivel tehnic, întrucât în această formă prevederea ar fi atât inaplicabilă, cât și în contradicție cu prevederile Directivei 2003/96/CE, sens în care este necesară continuarea discuțiilor în cadrul Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, cu privire la propunerea legislativă.”, se arată în nota internă

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.