Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

București: Care este situația clădirilor cu risc seismic

seismice

Situația Programului de Consolidări a clădirilor cu risc seismic din București a fost discutată în cadrul unei dezbateri la care au participat primarul General Răzvan Sava, deputatul Ovidiu Raețchi și reprezentanti ai societatii civile si ai asociatiilor profesionale de specialitate: Pro_Do_Mo, Salvati Bucurestiul, Institutul pentru Politici Publice, reprezentanti ai Ordinului Arhitectilor Bucuresti, ai Asociatiei Romane a Inginerilor Consultanti-ARIC, ai Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania, profesori universitari, arhitecti, ingineri.

"Asa cum știți, la capitolul consolidări stăm foarte prost deși în ultimii ani s-au tot alocat bani. În acest moment sunt 390 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, dintre care 181 de clădiri prezintă pericol public. În evidențele noastre figurează 73 clădiri consolidate, 18 prin programul derulat de Primăria Municipiului București și Guvernul României, iar restul din sursele proprii ale proprietarilor. Am constatat astfel că ne lovim de o serie de blocaje și acest proiect nu are rezultatele dorite din diverse motive. În acest context se impune o nouă abordare a programului de consolidări. Pentru a debloca acest program am făcut numeroase demersuri către Ministerul Dezvoltarii, am contactat colegii din Parlament și le-am adus la cunoștință problemele cu care ne confruntpăm. Am vrut să fim foarte activi pentru că noi consideram că aceste clădiri reprezintă un atac la siguranța cetățeanului. Astfel, încercăm să venim cu noi propuneri și noi amendamente în ceea ce privește elaborarea unei noi legi" a declarat primarul Capitalei.

Deputatul Ovidiu Raețchi a prezentat un proiect de lege pentru modificarea și completarea actualei legislații, care vine cu două propuneri esențiale:

1.  Dreptul de a trece peste semnătura proprietarului atunci când el refuză să o facă sau când proprietarul nu poate fi găsit;

2.  Clădirile încadrate în clasa I de risc seismic - pericol public să fie consolidate cu bani de la buget.

Care este situația clădirilor cu risc seismic din Capitală

În București, în prezent, 181 de clădiri sunt încadrate în clasa I de risc seismic, pericol public, în timp de alte 174 sunt în aceeași clasă, dar nu reprezintă un pericol public. Din acestea doar 73 de clădiri au fost consolidate.

Primăria Capitalei mai anunță că pentru 62 cladiri din cele 181 cladiri au fost depuse documentele legale de către asociațiile de proprietari, însă doar pentru 11 imobile sunt încheiate contracte de execuție a lucrărilor, în condițiile legii, și numai la 3 dintre acestea sunt deschise șantiere. Pentru alte 19 clădiri sunt elaborate proiectele de consolidare, iar pentru restul de 29 clădiri dosarele proprietarilor sunt incomplete.

Asociatiile de proprietari de la celelalte 119 imobile, deși au fost notificate, nu au depus până în prezent niciun document.

Asta în condițiile în care sumele privind execuția lucrărilor de consolidare a clădirilor de locuit, expertizate tehnic și încadrate în clasa I de risc seismic, cu pericol public, cuprinse în programe anuale, asigurate din alocații bugetare, se recuperează de la proprietarii, persoane fizice ai locuințelor, în maxim 25 de ani, rata fixă, fără dobândă, iar în situația în care veniturile medii nete pe membru de familie se situează sub salariul mediu net pe economie, proprietarii sunt scutiți de plata ratelor, pe toată perioada cât realizează aceste venituri.

În ceea ce privește aplicarea legii 282/2015( care interzice activitățile comerciale în imobile încadrate în clasa I de risc seismic), de la intrarea în vigoare a acesteia până la data de 25 februarie 2016, inspectorii PMB  au  verificat 357 imobile din care 181 expertizate și încadrate în clasa I de risc seismic care prezintă pericol public și 176 încadrate în clasa I de risc seismic.

Ce spune Guvernul

Și vicepremierul Vasile Dîncu a anunțat joi, 3 martie, că Guvernul elaborează un pachet de legi care să creeze cadrul legal în ceea ce priveşte consolidarea clădirilor cu risc seismic pentru că în prezent nu se poate depăşi împotrivirea unei singure persoane dintr-un bloc.

"Am încercat să găsim soluţii împreună cu Primăria Capitalei, cu Ministerul Apărării Naţionale care are unele locuri care nu mai sunt folosite în acest moment pentru armată, căutăm soluţii noi şi în zona ANL-ului, dar căutăm de asemenea posibilitatea de a lucra la consolidarea seismică cu populaţia în interior. Am avut o întâlnire cu ambasadorul Japoniei, foarte interesat în această problemă. Japonia are o experienţă foarte bună în ceea ce priveşte construcţiile care să reziste la risc seismic chiar de grade foarte înalte şi sper în colaborarea şi găsirea soluţiilor cu specialişti japonezi şi din alte ţări pentru a putea folosi şi această metodă a consolidării cu populaţia în interior", a detaliat Dîncu potrivit Mediafax.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.