Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bugetul Educaţiei, aprobat. Mai mulţi bani la educaţie, mai puţini la cercetare

educatie

Bugetul pentru 2015 al Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a fost aprobat joi, cu 19 voturi pentru şi 9 abţineri, de senatorii şi deputaţii Comisiilor reunite de buget-finanţe.

Bugetul Educaţiei aprobat de parlamentari pentru anul 2015 este de 25,2 miliarde de lei, faţă de 22,1 miliarde în 2014, iar cel al Cercetării, de 1,4 miliarde de lei, faţă de 1,9 miliarde în 2014.

Conform votului parlamentarilor, titulatura Ministerului Educaţiei Naţionale a fost schimbată în "Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice".

Un amendament acceptat prevede includerea pentru anul viitor a sumei de 1,4 milioane de lei destinată "înfiinţării Centrului atestat de formare continuă în limbile minorităţilor naţionale, în limba maghiară". Sursa bugetară va fi fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului. Amendamentul a aparţinut grupului UDMR.

Sorin Cîmpeanu a subliniat că nivelul bugetului prognozat a fost unul dintre elementele cele mai importante care l-au determinat să-şi asume responsabilitatea de ministru al Educaţiei şi Cercetării.

"La nivelul cercetării trebuie să asigurăm continuitatea proiectelor mari şi să susţinem iniţierea unor alte proiecte din domeniul cercetării. De asemenea, este necesară asigurarea condiţiilor minime în şcoli, există condiţii departe de ceea ce ne dorim în educaţia românească", a apreciat ministrul Educaţiei.

Potrivit acestuia, din totalul de 6.900 de unităţi şcolare, între 1.500 şi 2.000 necesită intervenţii.

"Am constatat că aceşti 25,272 miliarde lei faţă de bugetul iniţial al anului 2014, de 22,172 miliarde lei, înseamnă o creştere de 14,8%. Am constatat, de asemenea, că se înregistrează creşteri la toate titlurile. Am constatat că avem un procent de 3,7% din PIB, care, sigur, nu este 6%, dar la fel de sigur este mai mare decât procentul de 2,8% din 2012 şi decât cel de 3,17% din anul 2013 şi decât procentul de 3,29% din 2014. Am constatat, de asemenea, că pentru continuarea programului - care este o prioritate - de grădiniţe şi şcoli avem 117 milioane, ceea ce înseamnă de circa 2,5% ori mai mult decât bugetul pe anul 2014. (...) Apreciez că actualul buget ar putea satisface nevoile de bază în actualul context economic, exprimându-mi totodată speranţa în identificarea unor resurse care să permită finanţarea Educaţiei. Pe bună dreptate, toată lumea solicită o educaţie de calitate iar o educaţie de calitate fără finanţare nu se poate face", a precizat ministrul Cîmpeanu, potrivit Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.