Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bugetul JO 2024 va creşte cu 10%, în mare parte din cauza inflaţiei

digisport.ro
jocuri olimpice
De la patru miliarde de euro, bugetul Comitetului francez de organizare (Cojo), în întregime din surse private, ar putea depăşi 4,4 miliarde la finele anului. Din cele 400 de milioane de euro suplimentare, jumătate se explică prin inflaţie.

În 2019, anvelopa bugetului era de 3,8 miliarde de euro, a ajuns la 3,9 miliarde în urma ultimei rectificări bugetare şi din 2021 a urcat la patru miliarde euro.

Celălalt operator major al JO 2024, parţial finanţat din bani publici, este Solideo, societatea de livrare a lucrărilor olimpice, care va construi printre altele Satul Olimpic. Bugetul său de 4,3 miliarde de euro, dintre care 1,87 miliarde de euro sunt bani publici, a fost de asemenea afectat de invazia rusă din Ucraina.

În total, la finele acestui an, factura pentru JO de la Paris s-ar putea stabiliza pe la 8,7 miliarde de euro, comparativ cu previziunea de 6,8 miliarde de euro în 2019.

''Cei de la CIO sunt perfect conştienţi de faptul că sustenabilitatea Jocurilor este în joc (...)', a explicat, marţi, presei directorul general al Cojo, Etienne Thobois. Iar această ''muncă minuţioasă'', mergând până la ''numărul de torţe'' necesar pentru ştafeta torţei olimpice, ''nu se va opri pe 12 decembrie'', data unei reuniri a consiliului de administraţie care trebuie să prezinte veniturile şi cheltuielile în echilibru.

În ceea ce priveşte cheltuielile, excluzând inflaţia, ceremonia de deschidere fără precedent de pe Sena va costa mai mult decât o ceremonie pe Stade de France. Întrebat dacă linia bugetară dedicată securităţii va creşte, Cojo a răspuns afirmativ.

Costurile ceremoniei de deschidere nu sunt încă complet stabilite; vor condiţiona repartizarea forţelor publice şi/sau private şi în consecinţă factura de securitate a Cojo.

Va creşte şi bugetul dedicat securităţii cibernetice, care este cea mai mare preocupare pentru serviciile de stat.

Jocurile au trei surse principale de finanţare: o contribuţie plătită de CIO, venituri din bilete şi de la sponsori.

Vor exista ''venituri suplimentare din bilete'', a anunţat Cojo, care pe partea de sponsorizare şi-a atins obiectivul de 80% din cele 1,1 miliarde de euro, cotă pe care şi-a fixat-o pentru sfârşitul anului 2022, datorită în special atragerii unor sponsori secundari care nu au fost dezvăluiţi încă.

Cojo dispune şi de o rezervă de 315 milioane de euro pentru situaţii neprevăzute.

Săptămâna trecută, ministrul sporturilor şi al JO, Amelie Oudea-Castera, dat asigurări că nu vor exista ''derapaje semnificative'' în privinţa bugetului pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.