Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bugetul României înregistrează un excedent de 0,87% din PIB

finante

Bugetul general consolidat a încheiat primele noua luni ale anului 2015 cu un excedent de 6,1 miliarde lei, respectiv 0,87% din PIB, fata de excedentul de 400 milioane lei, respectiv 0,06% din PIB, înregistrat la aceeasi data în anul 2014.

Veniturile bugetului general consolidat, în suma de 169,1 miliarde lei, reprezentând 24% din PIB, au fost cu 8,8% mai mari în termeni nominali fata de aceea si perioada a anului recedent, iar ca pondere în PIB cu 0,7 puncte procentuale.

"S-au înregistrat creșteri fața de aceeași perioada a anului precedent la încasarile din: impozitul pe venit (13,6%), TVA (12,5%), venituri nefiscale (12,8%), impozit pe profit (10,9%), ș accize (8,2%). Încasarile din contribuții de asigurari sociale au scazut doar cu 1,4% fata de anul anterior, fiind influențate de reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuțiilor angajatorilor, cât și de creșterea pe anul 2015 cu 0,5 puncte procentuale a cotei de contribuție catre pilonul II de pensie", potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice, prezentate de Mediafax.

La nivelul administratiilor locale s-au înregistrat cresteri fata de anul precedent la impozite si taxe pe proprietate cu 2,9%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 5,5% si venituri nefiscale cu 1,7%.

Cheltuielile bugetului general consolidat, totalizând 162,9 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 5,1% fata de aceea si perioada din anul precedent, dar s-au diminuat cu 0,2 puncte procentuale ca pondere în PIB.

O reducere semnificativa s-a înregistrat în cazul cheltuielilor cu dobânzile (-8,1%) ca urmare a sezonalitații plaților și a scaderii randamentelor la titlurile de stat.

În paralel, se remarca o creștere semnificativa, cu 41,7% fața de aceea și perioada a anului precedent, a cheltuielilor efectuate pentru proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 19,0 miliarde lei, respectiv 2,7% din PIB, în termeni nominali cu 15,4% mai mari fața de aceeași perioada a anului precedent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.