Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bulgaria a aprobat o reducere treptată a achizițiilor din Federația Rusă pentru rafinăriile LUKOIL: rolul României în ecuație

rafinarie lukoil

Bulgaria a aprobat o reducere treptată a achizițiilor din Federația Rusă pentru rafinăriile LUKOIL

Parlamentul bulgar a aprobat joi o eliminare treptată a importurilor de petrol rusesc, o mișcare care va forța singura și cea mai mare rafinărie a țării din sud-estul Europei, LUKOIL Neftohim Burgas, să caute materii prime alternative, informează Bloomberg, titrează Interfax.

"Aceasta nu este o sarcină ușoară, deoarece rafinăria procesează în principal petrol rusesc, iar cel mai evident înlocuitor pentru acești barili - din Kazahstan - este deja solicitat în România vecină", notează presa.

Bulgaria și alte câteva țări din UE sunt scutite de interdicția privind importul de petrol rusesc până la sfârșitul anului 2024, dar deputații au votat limitarea utilizării materiilor prime din Federația Rusă la rafinăriile Lukoil la 80% până la sfârșitul acestui an și abandonarea completă până în octombrie anul viitor.

"Problema opririi furnizării de petrol rusesc către rafinării este în esență o chestiune de logistică", a declarat ministrul de finanțe Assen Vasilev într-un interviu acordat miercuri seara. "Pentru a trece la petrol din afara regiunii Mării Negre, este necesar să creștem semnificativ capacitatea reală de stocare - poate de două ori - astfel încât rafinăria să poată funcționa timp de 20-30 de zile fără sosirea unui petrolier", a adăugat el.

Trebuie să se reorienteze

"Livrările de petrol rusesc Urals prin Marea Neagră către Bulgaria au crescut în ultimele săptămâni, depășind 180.000 de barili pe zi, ceea ce este de trei ori mai mare decât nivelul observat la începutul acestui an. Alternativele includ petrolul kazah transportat prin portul rusesc Novorossiysk, dar rafinăria kazahă din România, care a oprit importurile rusești anul trecut, acceptă deja unele dintre aceste livrări", scrie Bloomberg, menționând că Bulgaria ar putea fi nevoită să caute materii prime în Orientul Mijlociu sau Africa de Nord.

Anterior, LUKOIL Neftohim Burgas a avertizat că o interdicție rapidă a achizițiilor de petrol rusesc ar crea riscuri pentru piața bulgară a combustibililor.

"Profitând de amânarea interdicției asupra importurilor de petrol din Rusia, LUKOIL Neftohim Burgas oferă cel mai ieftin combustibil din Bulgaria dintre toate țările UE, deducând în același timp impozite mari la bugetul republicii", a subliniat compania, menționând că compania a elaborat un plan pentru o tranziție treptată la surse alternative de materii prime înainte de sfârșitul perioadei de derogare în 2024.

LUKOIL și-a început activitatea în Bulgaria în octombrie 1999, devenind proprietarul unui pachet de control în rafinăria din Burgas, cu o capacitate de 8,8 milioane de tone. Compania operează, de asemenea, o rețea de peste 500 de benzinării în țară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.