Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bulgaria are ambiţii mari la preşedinţia UE: Are în vedere o apropiere a Balcanilor de Vest de blocul comunitar

bulgaria alegeri

Bulgaria a transmis miercuri că, în timpul preşedinţiei sale la Consiliul Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2018, va insita pentru dezvoltarea infrastructurii, a sectorului energiei şi pentru alte proiecte pentru a contribui la o mai mare apropiere a ţărilor din Balcanii de Vest de blocul comunitar, relatează agenţia Reuters. Serbia, Muntenegru, Albania, Macedonia, Bosnia şi Kosovo aspiră toate să adere la Uniunea Europeană. Cu toate că UE se confruntă cu multe provocări, inclusiv Brexit-ul şi reforma zonei euro, comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocierile de extindere, Johannes Hahn, afirma în această săptămână că există ''o mai mare dorinţă'' acum de a lua în considerare o viitoare extindere a UE, conform Agerpres.

Ministrul responsabil cu preşedinţia bulgară a UE, Liliana Pavlova (39 de ani), a afirmat că o cooperare mai strânsă cu ţările din Balcanii de Vest, inclusiv pe probleme de migraţie şi securitate, este esenţială pentru pacea şi stabilitatea Uniunii Europene. ''Pacea, liniştea, stabilitatea şi viitorul Europei trec prin Balcanii de Vest. Proiectul european nu va fi complet fără ei'', a declarat Liliana Pavlova într-un interviu pentru Reuters. ''Integrarea lor este un proces firesc, care a pălit puţin, dar este un proces ce trebuie să continue şi acum este timpul, dacă nu dorim să ratăm momentul'', a declarat Liliana Pavlova, membră a partidului GERB (centru-dreapta), formaţiunea premierului Boiko Borisov.

Bulgaria, care a aderat la UE în 2007, odată cu România, nu poate promite o aderare mai rapidă pentru vecinii săi din Balcanii de Vest, a precizat Liliana Pavlova. ''Nu dorim desigur să le dăm speranţe false. Dar, dacă îi susţinem cu proiecte, cu investiţii, atunci ei simt că fac parte din familia europeană. Aceasta este în realitate perspectiva europeană despre care noi vorbim'', a mai spus ministrul bulgar.

Bulgaria va găzdui un summit UE-Balcanii de Vest pe 17 mai, despre care Liliana Pavlova speră va duce la acorduri concrete pentru a impulsiona domenii precum transporturile, energia şi conexiunile digitale între Balcanii de Vest şi UE. Sofia va cere de asemenea mai multe fonduri europene pentru noi autostrăzi, căi ferate şi infrastructura energetică, pentru a lega regiunea de blocul comunitar, precum şi finanţare de la Banca Mondială, Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Bulgaria doreşte totodată reducerea taxelor de roaming pentru Balcanii de Vest, aşa cum au fost acestea reduse pentru cetăţenii UE în acest an. În timpul preşedinţiei sale la UE, Bulgaria va veghea de asemenea ca pentru ţările estice care caută să micşoreze discrepanţa faţă de ţările vestice mai bogate să nu se reducă ajutoarele financiare europene ca urmare a ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar în 2019, a conchis ministrul bulgar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.