Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bulgaria dă o lovitură grea Rusiei

south stream 1

Compania rusă Gazprom a abandonat proiectul conductei South Stream care urma să aprovizioneze sudul Europei cu gaze ruseşti, ocolind Ucraina. Anunţul a fost făcut aseară de directorul companiei, Alexei Miller, după ce preşedintele Vadimir Putin declarase mai devreme, ieri, într-o vizită în Turcia, că Rusia nu poate merge mai departe cu acest proiect.

Vorbind la Ankara, la conferinţă de presă comună cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdoğan, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a surprins audienţa declarând că din cauza opoziţiei Comisiei Europene, ca şi a atitudinii Bulgariei, care nu i-a dat acordul pentru construcţia gazoductului, Rusia nu mai poate continua realizarea proiectului South Stream. Potrivit liderului rus, absenţa acordului Bulgariei, ţara unde segmentul submarin urma să facă joncţiunea cu cel terestru, nu permite începerea construcţiei segmentului pe sub Marea Neagră prevăzută pentru anul viitor. La rândul său, preşedintele Gazprom, Alexey Miller, a declarat textual că proiectul South Stream este închis şi Rusia nu va reveni asupra acestei decizii. Potrivit liderului de la Kremlin, închiderea proiectului South Stream nu răspunde intereselor economice ale Europei şi dăunează cooperării cu Rusia.

Conducta South Stream urma să treacă prin Bulgaria şi Serbia şi să înceapă livrările de gaze către sudul Europei de anul viitor. Acum Moscova curtează Ankara pentru a-şi duce mai departe planul privind sudul Europei: preşedintele Vladimir Putin a declarat că Rusia ar fi dispusă să construiască o legătură către această zonă prin Turcia, care este unul dintre cei mai mari clienţi ai Gazprom. El a spus că va reduce preţul gazului livrat turcilor şi a fost de acord şi cu o creştere semnificativă a cantităţii livrate.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.