Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bulgaria şi Macedonia fac front comun împotriva migranţilor: Au scos armatele din cazărmi

consiliul european

Forţele armate şi de poliţie din Bulgaria şi Macedonia vor efectua împreună în zilele următoare manevre la graniţa comună pentru testarea capacităţii lor de a face faţă unui posibil nou val de refugiaţi pe eventualele rute alternative pe care migranţii ar putea încerca să ajungă în vestul Europei după închiderea rutei balcanice, transmit joi agenţiile Reuters şi EFE.

Autorităţile de la Sofia se tem că migranţii blocaţi în prezent în Grecia, dar şi cei aflaţi în Turcia, ar putea încerca să găsească o nouă rută prin tranzitarea teritoriului bulgar sau prin Marea Neagră. Armata bulgară a dislocat în ultimele zile circa 400 de soldaţi la frontiera cu Grecia, după ce parlamentul de la Sofia a votat luna trecută în favoarea angajării armatei în operaţiunile de supraveghere a frontierelor terestre şi maritime pentru prevenirea unui aflux de refugiaţi. Începând de miercurea trecută, ruta balcanică pe care obişnuiau să ajungă în vestul Europei migranţii veniţi mai ales din Orientul Mijlociu a fost închisă în urma deciziei comune luate de ţările aflate pe acest traseu. Prin urmare, în prezent circa 40.000 de migranţi sunt blocaţi pe teritoriul Greciei, dintre care aproximativ 14.000 stau în condiţii mizere în tabăra Idomeini, la frontiera greco-macedoneană.

Într-un interviu acordat publicaţiei germane Die Welt, ministrul austriac al apărării a declarat că între 400.000 şi 500.000 de migranţi se află în prezent în zona graniţei dintre Turcia şi Bulgaria. Premierul bulgar Boiko Borisov i-a cerut săptămâna trecută preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, ca acordul dintre UE şi Turcia ce vizează stăvilirea fluxului migrator şi este în prezent discutat la Consiliul European de primăvară să aibă în vedere şi protecţia graniţei terestre turco-bulgare, precum şi pe cea a frontierei de la Marea Neagră a UE cu Turcia, nu doar frontiera maritimă dintre Turcia şi Grecia, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.