Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bumerangul revocării lui Kovesi. Ce lovitură a la Băsescu ar putea primi PSD+ALDE. Miza pentru prezidențiale

Inquam Photos / Octav Ganea
kovesi lazar

Coaliția PSD-ALDE încearcă marea  cu degetul prin tentativa de revocare a a Laurei Codruța Kovesi  din fruntea DNA. Cu un Tudorel Toader care  a  avut nevoie să-și adune tot prestigiul juridic  pentru a deveni vârful lor de lance, Liviu Dragnea poate cel mult spera să adune puncte la  Congresul PSD de luna viitoare pentru a-și întări poziția  în propriul partid. Scenariul poate  aduce însă actuala Putere în poziția de a primi mai mult decât se aștepta. Președintele Klaus Iohannis a dat toate semnalele că nu va  ține  cont de propunerea  ministrului Justiției. Mai mult, este  interesat ca  tandemul Kovesi-Lazăr să dăinuiască până la viitoarele  prezidențiale, fiind din ce  în ce mai clar că cei doi sunt percepuți ca  vectori de imagine necesari pentru dobândirea celui de-al doilea mandat la Cotroceni.

Tema principală a campaniei electorale din 2019 va fi tot justiţia și combaterea marii corupții.  Klaus Iohannis va  face tot posibilul pentru a o întreține. Inclusiv cu concursul involuntar al  liderilor PSD și ALDE prea preocupați să-și asigure supraviețuirea politică și să scape de dosarele penale existente pe numele lor.

Actuala situație  vine ca o mănușă președintelui.  Prezentată drept un vector de imagine negativă pentru patria ei,  Kovesi s-ar putea transforma însă în vector de imagine pozitivă pentru Klaus Iohannis.

Pledoaria ministrului Tudorel Toader pentru susținerea  propunerii de revocare a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța  Kovesi o transformă mai mult în martir decât într-o persoană care a încălcat prevederile constituționale, care ar merita să fie  trasă pe dreapta. Deja Toader este  contestat vehement de către presă, opinia publică și de unii magistrați pentru că, prin acest demers de revocare, a intrat  cu bocancii în zone ce țin de competența exclusivă a CSM, chiar a instanțelor de judecată. În fapt, în expunerea sa, un rechizitoriu mai exact, Toader a  făcut mai multe greșeli capitale cu efect de  bumerang pentru el și partidele care-i susțin poziția.

Demonizarea  lui Kovesi pentru declanșarea "sistematică" a unor conflicte de natură constituțională,  ignorându-se lipsa de efecte a unor decizii date de CCR  în alte situații similare în care a fost implicat Parlamentul sau Guvernul,  trecerea sub tăcere a concluziilor CSM în cazul  anchetei pe OUG 13 dar și al raportului  acestei instituții cu privire la prestația DNA în 2017,  antepronunțarea pe unele anchete aflate în curs,  precum invocarea conflictului pe cazul Belina, unde ministrul a pierdut în fața CCR,  în  încercarea sa de a demonstra că DNA și-a depășit competențele,  stricarea  imaginii României în lume prin interviurile date de șefa DNA, în condițiile în care numai  pentru anul trecut, ultimul raport al Curții de Conturi demonstrează că au fost risipite cu bună știință peste 9 miliarde de euro de către  autorități prin diverse metode ilegale, toate aceste argumente decredibilizează, în loc să întărească, demersul lui Toader.

Iar lui Klaus Iohannis i-a oferit deja muniția necesară pentru a spune nu. raportul lui  Toader a fost calificat deja drept "neclar", "lipsit de coerență", insuficient să-l facă să-și schimbe poziția.

"Ceea ce a prezentat dl ministru a fost total lipsit de claritate și la o primă citire pe diagonală a fost lipsit și de temeinicie. Nu au fost motive temeinice pentru a propune revocarea. Spun acest lucru pentru că legea prevede destul de detaliat ce anume se urmărește când se întocmește un astfel de raport. Mai mult astăzi nu o să vă spun și nici nu am ce să vă spun. Mult promisul raport nu a apărut pe site-ul ministerului, nu a apărut la Administrația Prezidențială și atunci când vom avea acest raport, vom încerca să deslușim și atunci se va putea discuta mai mult. Da, susțin și pe dna Kovesi, susțin și activitatea DNA. (...) Ceea ce s-a spus aseară nu a fost de natură să-mi schimbe opinia”, a spus Iohannis,  ieri la Bruxelles.

De altfel,  președintele a anunțat, în repetate rânduri, în această perioadă, că "va uza de toate prerogativele constituționale pentru asigurarea funcționarii unei justiții independente și pentru consolidarea statului de drept".

Șeful statului nu se va limita însă la o simplă susținere pentru Kovesi. Va profita de apetitul Puterii pentru atacurile la  adresa DNA și a procurorului general pentru a pregăti o nouă lovitură.

"Este clar că Dragnea l-a împins pe Toader să demareze procedura pentru a oferi colegilor săi de partid cu probleme în justiție un os de ros, o dovadă că se luptă pentru ei  cu sistemul actual de anchetă și judecată. Tocmai de  aceea s-a răzgândit și a îmbrățișat ideea unui Congres  cât mai rapid, după ce inițial a respins acest scenariu.  Propunerea de revocare îi va oferi prilejul, legitimitattea să modifice, fără contestări, actuala garnitură de vicepreședinți, iar pe Nicolae Bădălău  să-l schimbe  din  calitatea de președinte executiv cu ajutorul liderilor de filiale, care-și vor  încolona delegații să voteze după voința sa la Congresul din martie", susțin  surse din conducerea PSD.

Pentru a-și asigura un aparat de conducere cât mai obedient, Dragnea se pare că este  pregătit să sacrifice șansele partidului pe care le conduce la viitoarele alegeri prezidențiale. Mai sunt mai puțin de doi până la aceste alegeri, iar PSD nu a discutat , nici măcar pregătit, variante de candidați prezidențiabili, în ciuda semnalelor date și a presiunilor făcute de unii lideri  socia-democrați în această direcție.

Iar Klaus Iohannis  speculează prioritățile actuale  ale șefului PSD pentru a menține tema luptei anticorupție și a independenței justiției cât mai mult în atenția opiniei publice.

"Este clar că acestea vor fi principalele mesaje de campanie  la viitoarele alegeri prezideniale. Prin obsesia sa legată de DNA și procurori, Dragnea i-a pus lui Iohannis în mână pâinea și cuțitul", ne-au declarat unii vicepreședinți PSD.

Surse  convergente  din mediul politic dar și din magistratură, susțin  nu doar că Laura Codruța Kovesi  va ieși și mai puternică din  acest atac și că își va duce mandatul la bun sfârșit pânâ în primavara lui 2019, ci că va apuca, tot din fruntea DNA, să-l vadă reconfirmat pe Iohannis pentru un nou mandat de președinte.

"Iohannis este pregătit deja să vină cu o strategie preluată de la Băsescu. Alegerile de la finele lui 2019 pentru Cotroceni ne vor prinde  atât cu Kovesi, cât și cu Lazăr, interimari la DNA și la Parchetul General. O lovitură de imagine care va costa scump PSD", susțin  sursele citate.

Reconfirmată  în aprilie 2016 în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie de preşedintele Klaus Iohannis,  mandatul Laurei Codruța Kovesi  expiră la finele lui aprilie 2019.

În timpul președintelui Băsescu, Daniel Morar, actual judecător CCR,  a avut interimate între primul și al doilea mandat de procuror șef al DNA. Prima oară a funcționat ca interimar  în august 2008. În  noiembrie 2011, Băsescu apela din nou la aceeași procedură.

"Aș vrea să ramână în funcție și până la raportul MCV, din vară, el fiind unul dintre principalii pioni ai raportului. Cred că se va putea acest lucru, din punct de vedere legal. Mai am un considerent, nu numai raportul din vară: principiul pe care aș vrea să-l instalez ar fi legat de echipă. Adica aș vrea să expire și mandatele adjuncților, în așa fel încât noul procuror șef DNA să poată să propună și să ajungș la mine desemnarea unei echipe, nu a unui sigur om. Procuror șef, plus adjuncți", susținea Traian Basescu, la data de 15 noiembrie 2011.

La acea vreme,  strategia lui Băsescu a avut un alt rol. Morar a continuat să-și exercite mandatul de procuror șef al DNA  ca interimar până în data de 1octombrie 2012, atunci când mandatul ca procuror general al României al Laurei Codruța Kovesi a încetat , iar ea l-a anunțat drept înlocuitor.

În acest caz, portița  legală folosită de Băsescu a fost delegarea. Articolul 57 sin Legea 303/2004 prevede că "în interesul serviciului, procurorii pot fi delegați, cu acordul scris al acestora, inclusiv în funcții de conducere, de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la parchetele din cadrul Ministerului Public pe o perioada de cel mult 90 de zile într-un an. Delegarea procuro­rilor poate fi prelungită, cu acordul scris al acestora, cel mult încă 90 de zile".

Cu alte cuvinte, prin delegarea succesivă se poate ajunge la un interimat întins pe 6 luni. În cazul lui Kovesi, în aprilie 2019 când i-ar expira ultimul  mandat,  procurorul general, Augustin Lazăr, ar putea trece la fapte și, cu acordul președintelui Iohannis, să treacă la  delegarea pentru încă șase luni a lui Kovesi în fruntea DNA.  Instalat oficial în funcția de procuror general în data de 4 mai 2016,  Lazăr se va afla în plin mandat la acea vreme și va avea dreptul legal să poată folosi prevederile legale pentru a da peste cap planurile PSD și ALDE la acea vreme în ceea ce privește DNA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.