Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bundesbank trebuie să participe în continuare la achiziţiile de obligaţiuni ale BCE, susține Christine Lagarde

Christine Lagarde

Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) trebuie să participe în continuare la achiziţiile de obligaţiuni pentru Banca Centrală Europeană, în pofida deciziei Curţii Constituţionale a Germaniei care critică programul de stimulare, a afirmat marţi preşedintele BCE, Christine Lagarde, transmite DPA.

"Toate băncile naţionale trebuie să participe deplin la stabilirea şi implementarea politicii monetare în zona euro", a declarat şeful BCE, într-un interviu acordat mai multor publicaţii europene, inclusiv ziarul german Handelsblatt, potrivit agerpres.ro.

Vezi și: 15 motive legale pentru ieșirea din localitate: Guvernul a emis REGULILE din starea de alertă / LISTA COMPLETĂ

"Fiecare bancă naţională din zona euro este independentă şi nu poate accepta instrucţiuni de guverne", a precizat Lagarde.

Cu o participaţie cu puţin peste 26%, Bundesbank este cel mai mare acţionar al BCE.

Obiectivul principal al BCE este menţinerea stabilităţii preţurilor în zona euro, ţinta de inflaţie pe termen mediu fiind de aproape 2%. Prin achiziţionarea de bonduri guvernamentale, BCE caută să ţină sub control inflaţia.

Citește și: STAREA DE ALERTĂ, adoptată de Guvern. Parlamentul trebuie să voteze în 5 zile

În cazul în care BCE nu poate dovedi că achiziţiile sale de active nu încalcă tratatele europene, Banca Centrală a Germaniei trebuie să înceteze să mai cumpere obligaţiuni guvernamentale în cadrul programului de relaxare cantitativă demarat de BCE, au decis în 5 mai judecătorii Curţii Constituţionale a Germaniei, o decizie cu implicaţii incerte asupra viitorului program al BCE.

Decizia judecătorilor de la Karlsruhe se referă la obligaţiunile suverane în valoare de mii de miliarde de euro pe care BCE le-a achiziţionat începând din 2015. Încă din 2017, judecătorii Curţii Constituţionale a Germaniei au ridicat unele obiecţii faţă de participarea Bundesbank la o parte a programului de achiziţii de active, cunoscut sub denumirea de Public Sector Purchase Program (PSPP), care, în opinia judecătorilor, ar putea însemna angajarea băncii centrale în finanţarea directă a guvernelor, lucru pe care BCE nu are voie să îl facă.

"Banca Centrală Europeană a primit un mandat din partea statelor membre UE când s-a ratificat tratatul. BCE este sub jurisdicţia CJUE. Vom continua să răspundem în faţa Parlamentului European şi să explicăm deciziile noastre cetăţenilor europeni", a declarat Christine Lagarde.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.