Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bursa în ianuarie: Investitorii care au mizat pe SIF şi FP au un câştig de 8%, energia este pe minus

Inquam Photos / Octav Ganea
bani curs leu euro

Investitorii care au mizat la începutul anului pe acţiuni ale SIF-urilor au un randament de 8% în prima lună din 2020, aceştia fiind cei mai câştigaţi din rândul investitorilor de la Bursă, arată datele agregate de Ziarul Financiar.

La polul opus se poziţionează investitorii care au mizat pe companii din energie, precum Romgaz, Transgaz, Petrom şi care sunt pe minus în contextul unor factori negativi care ar putea fi reflectaţi în profitabilitatea acestor companii, conform Mediafax.

Indicele BET-FI, cel care reflectă evoluţia acţiunilor SIF-urilor şi ale Fondului Proprietatea, are cel mai ridicat ritm de creştere din rândul celor opt indici bursieri de la Bucureşti întrucât investitorii se aşteaptă ca eliminarea pragului de 5% dintr-o SIF, din iulie 2020, să îmbunătăţească lichiditatea şi să aducă noi clase de acţionari.

SIF-urile sunt în prezent subevaluate, fiind tranzacţionate cu discount şi de până la 59%, şi au încheiat un an în care profitabilitatea acestora a urcat cu 113%, la circa 723 mil. lei, ceea ce ar putea însemna dividende superioare celor pe care le plătesc companiile din prima ligă bursieră.

Pe de altă parte indicele BET-NG, cel care are în structura sa acţiuni din energie, precum Petrom, Romgaz, Transgaz, are cel mai abrupt declin, respectiv 4,5% în contextul în care scăderea preţului barilului de petrol ar putea afecta profitabilitatea Petrom, în timp ce pentru Transgaz încetarea contractului cu Gazprom determină compania de stat să bugeteze un profit mai mic cu 65% faţă de cel realizat.

Pentru Romgaz, finalul anului 2019 a fost unul dificil în contextul în care producţia totală de hidrocarburi a scăzut cu aproape 6%, iar investitorii au luat în calcul şi faptul că iarna a fost foarte blândă şi cu temperaturi ridicate, ceea ce s-ar putea reflecta în profitabilitatea companiei de stat în T1/2019. Pentru 2019, Romgaz îşi va anunţa rezultatele financiare pe 25 februarie 2020.

Bursa de la Bucureşti, catalogată piaţă emergentă secundară de agenţia de evaluare financiară FTSE Russell, a încheiat prima lună din 2020 cu un plus de 0,5% prin prisma evoluţiei indicelui principal BET.

Spre comparaţie, în anul 2019 bursa începea cu o scădere de 5,9% în contextul în care investitorii încă nu-şi reveniseră după adoptarea fără dezbateri a Ordonanţei 114, actul normativ care taxa activele bancare, companiile din energie şi din telecomunicaţii.

Pe partea de lichiditate, luna ianuarie a adus un rulaj mediu de tranzacţionare de 48,7 milioane de lei, în timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate a fost de 178,7 miliarde de lei, în scădere faţă de finele anului 2019. Pe partea de lichiditate începutul de an este bun, în sensul în care este peste media zilnică din ultimii cinci ani, arată datele ZF.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.