Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Câți au fost prezenți duminică în Piața Victoriei?

Andrei Tiut/ Google Maps

Articolul meu de acum câteva zile a primit unele critici atât privind densitatea cât și privind suprafața ocupate de manifestanți. Între timp au apărut imagini noi de la eveniment care ne permit o estimare mai precisă.

Citiți și: Câți oameni încap în Piața Victoriei?

Să începem cu o imagine mai clară oferita de Digi24. ("Desenul" îmi aparține)

content-image

Putem delimita cinci zone

  1. Zona de S-V, în josul paginii, slab alimentată cu populație din cauza vecinătăților (Strada Buzești) și obstacolelor naturale. Să dăm o densitate de 1 om per metru pătrat, datorită inclusiv multiplelor pete negre. Zona pare mare, dar asta mai ales deoarece se află aproape de cameră.
  2. Zona VIP: De aici se vede cel mai bine Guvernul, care e luminat a giorno. Odată ajuns aici nu mai vrei să mergi în altă parte. Densitatea pare confortabilă, dar trebuie să fie suficient de mare că să descurajeze venirea de noi (grupuri de) demonstranți. Să zicem 3/mp.
  3. Zona aceasta e de fapt mixtă. În dreapta sunt cei care se înghesuie să strige fix în fața Guvernului. În stânga și puțin sus cei care au o poziție semi-VIP: adică suficient de bună încât să nu simți nevoie de a înainta dacă ai venit târziu. Mai ales dacă nu știi că în față e mai liber. Să zicem că ar fi 4/mp.
  4. Zona de presiune, creată de oamenii care vin de pe bulevarde și vor și ei să intre în piață. 5/mp, poate, pe alocuri, 6/mp.
  5. Zonele verzi nu au mai fost delimitate și numerotate. Dar cine cunoaște piața vede că acestea sunt aproape complet libere de luminițe. Ceea ce este normal, dat fiind că pe acolo e întuneric și ud. Acest fapt a scăpat unora din cei ce au sugerat hărți de prezență la vot.

În general e consideră că, într-un spațiu liber, o mulțime tinde să se așeze mai răsfirat. Dar, odată ce am observat dopurile de pe bulevarde, nu mai putemn considera spațiu ca fiind liber.

Privind în dreapta sus putem să vedem cum în jurul Guvernului există un cordon de securitate care cuprinde trotuarul dinspre Piață și strada din nord. Un cordon asemănător există pe latura de sud.  Acesta este alt amănunt care scapă unor hărți.

Să ne uităm și la a doua poză, dinspre S_E, luată de pe Timponline. În stânga (deci sud) vedem o zonă chiar mai golașă și întunecată decât zona 1. Să îi zicem Zona 0. De unde știu că nu este aceasta chiar Zona 1? Pentru că în Zona 1 se văd carele de reportaj care nu ar avea cum și de ce să meargă pe latura de S a pieței.

Pe bulevarde ar fi tot o densitate de 3, ca în Zona VIP. Putem bănui pe Lascăr Catargiu, o zonă de presiune cu densitate de 5, dar acesta nu intră în imagine.

content-image

Mai vedem pe care bulevarde stă mulțimea (nord) și pe care nu (vest). Nu vedem zone de aglomerare, dar ele ar putea fi mai la sud.

O poză a lui Mihai Bălănescu pentru Vocea.biz confirmă că la vest de fațada Muzeului Antipa mulțimea este destul de rara.

content-image

 

Să estimăm un număr

Data trecută, cu generozitate și bulevarde, am estimat 35 000 de metri pătrați cu densitate decentă. Acuma, pentru că am poze și nu mai trebuie să fiu generos, estimez puțin peste 30 000.

content-image

 

Au rămas în afară câteva zone cu manifestanți reali dar... rari. Pentru a compensa aceasta voi lua o densitate mai degrabă generoasă; 4 oameni per metru pătrat. Adică, în total 120 000 de oameni simultan. Alte scenarii de calcul variază între 90 000 (30 000 mp X 3/mp) și 140 000 (35 ooo X 4/mp). O prezență mult mai masivă pe Catargiu și Victoriei ar crește și prezența totală cu vreo 10-15 000,

Adevărul face o estimare surpinzător de similară pornind de la o metodă inversă: spațiu mare și (cumva normal) densitate mai mică:

"Conform multora care acuză cifrele prea mari, confortul fiecărui participant e „la limită“ când sunt mai mult de doi oameni pe metru pătrat. În acest caz, avem precis peste 100.000 de protestatari. Sunt însă şi „puncte fierbinţi“, în care aglomeraţia e mult mai mare de doi oameni per metru pătrat, cum ar fi la metrou (...), la capetele bulevardelor sau lângă gardul Jandarmeriei."

Adică o sută de mii și ceva plus zonele înghesuite.

Dar fluxul de manifestanți?

De când am scris articolul trecut și până acuma maximul estimat a scăzut spre 250 000. Este posibil, așa cum spune Adevărul și mai multă lume, să avem 250 000 dacă îi includem și pe cei ce au plecat mai devreme. Dacă admitem că 250 000 cu flux include o marjă generoasă de eroare. Dacă admitem că și estimarea mea (90-140 000 static) are o marjă de eroare... teoretic este posibil.

Dar eu nu am văzut nici o metodă de calculare a fluxului de oameni. Dacă SRI sau cineva din Minister au pus oameni la cura bulevardelor ... nu au împărtășit aceste date cu mine. Se pot face estimări pornind de la datele de telefonie mobilă sau de la cele de la Metrorex, dar nici aceste date nu sunt publice. În general, lipsa metodei este un semn rău.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.