Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cad primele capete în Iran după atacurile teroriste: Gardienii Revoluției au început arestările mamut

euronews.com
explozie, soleimani

Cad primele capete în Iran după atacurile troriste: Gardienii Revoluției au început arestările mamut

Ministerul de Interne din Iran a declarat vineri că au fost arestați mai mulți suspecți pentru atacurile devastatoare comise miercuri şi soldate cu moartea a aproape 100 de persoane, informează Rador Radio România.

Atacurile au fost revendicate de gruparea jihadistă Stat Islamic (ISIS). Mulțimea a scandat "răzbunare, răzbunare" la funeraliile victimelor în orașul Kerman, scena exploziilor de miercuri, cele mai sângeroase atacuri de acest fel din Iran de la Revoluția Islamică din 1979 până acum. Aproape 100 de persoane au fost ucise în exploziile care au avut loc la un serviciu memorial pentru comandantul militar general Qassem Soleimani, care a fost asasinat în Irak de o dronă americană.

Exploziile au avut loc pe fondul unei atmosfere tensionate în regiune, în contextul în care războiul Israelului împotriva Hamas în Gaza se apropie de împlinirea a trei luni. Ministrul iranian de interne Ahmad Vahidi a declarat la televiziunea de stat că mai mulți suspecți au fost arestați. "Agențiile de informații capabile ale țării noastre au găsit indicii foarte bune în ceea ce privește elementele implicate în exploziile teroriste din Kerman și o parte dintre cei care au avut un rol în acest incident au fost arestați", a declarat el, fără a da detalii. Ministrul adjunct de interne, Majid Mirahmadi, a declarat: "Au fost arestate diverse persoane în cinci orașe din cinci provincii, care au sprijinit acest incident sau au avut legătură cu acesta. Detaliile vor fi anunțate în următoarele ore", a relatat agenția de știri de stat.

ISIS a revendicat atacul

ISIS a declarat joi că doi dintre membrii săi şi-au detonat centurile explozive în mulțimea care s-a adunat pentru comemorarea lui Qassem Soleimani în orașul din sud-estul țării. "Vă vom găsi oriunde v-aţi afla", a declarat comandantul Gardienilor Revoluției, generalul-maior Hossein Salami, la funeraliile din centrul religios Imam Ali din Kerman. Președintele Ebrahim Raisi a declarat într-un discurs televizat: "Forțele noastre vor decide locul și momentul în care vor acționa". În 2022, ISIS a revendicat responsabilitatea pentru un atac mortal asupra unui sanctuar șiit din Iran, atac soldat cu moartea a 15 persoane. Atacurile anterioare revendicate de ISIS includ două atentate gemene cu bombă în 2017 care au vizat parlamentul iranian și mormântul fondatorului Republicii Islamice, ayatollahul Ruhollah Khomeini.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.