Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cadavrul pictorului spaniol Salvador Dali, dezgropat după 28 de ani. Ce SECRETE ies la iveală

Salvador Dali

Trupul neînsufleţit al pictorului spaniol Salvador Dali a fost exhumat joi seară, la 28 de ani după moartea artistului, în urma unei hotărâri judecătoreşti pronunţate într-un proces de paternitate, ce a fost demarat de o ghicitoare în cărţi de tarot care afirmă că este fiica unică a artistului, informează AFP, conform agerpres.ro

"Prelevări de eşantioane biologice din rămăşiţele pământeşti ale lui Salvador Dali au fost realizate, a precizat Curtea de Apel din Catalonia într-un comunicat de presă publicat în jurul orei 21:50 GMT (00:50 ora României, n.r.).

ANI dă o nouă lovitură! Încă un lot de aleși locali incompatibili


Cu două ore şi jumătate mai devreme, mormântul artistului a fost deschis, iar medicii legişti au început să preleveze probe biologice. 

La sfârşitul lunii iunie, justiţia spaniolă a ordonat exhumarea celebrului pictor, ultramediatizat şi provocator, decedat la vârsta de 84 de ani, la cererea lui Pilar Abel, o ghicitoare în cărţi de tarot, în vârstă de 61 de ani. 

Clarvăzătoarea afirmă că mama ei, care era slujnică, l-a cunoscut pe Dali în casa unor prieteni pe care pictorul îi avea în Cadaques. 

Din scurta lor relaţie s-ar fi născut Pilar, care a fost înştiinţată de familia ei încă din copilărie în legătură cu acest "secret" şi care doreşte să afle cu certitudine dacă este într-adevăr fiica biologică a renumitului artist. 

Operaţiunea s-a desfăşurat departe de privirile curioşilor, în Teatrul-Muzeu Dali din Figueras, unde a fost înhumat pictorul, la o distanţă de aproximativ 140 de kilometri nord faţă de Barcelona. 

Pentru a împiedica realizarea de fotografii, autorităţile au amplasat baraje în jurul criptei, iar jurnaliştii au fost ţinuţi la distanţă. 

"E destul de impresionant, sincer, e emoţionant, cel puţin pentru mine. Mă gândesc la funeralii, la înmormântare, chiar dacă au trecut 28 de ani", a declarat în faţa jurnaliştilor primarul din Figueras, Marta Felip, care a asistat la exhumare.

Adrian Năstase, reacție NEAȘTEPTATĂ după vizita lui Iohannis în Harghita și Covasna


Ea a precizat că starea rămăşiţelor pământeşti ale pictorului era "bună", la fel şi cea a sicriului acestuia, fără să ofere însă alte detalii. 

La începutul serii, locuitorii din acest sat spaniol s-au reunit în număr mare în mica piaţă din faţa muzeului, privind cu multă curiozitate sosirea experţilor judiciari, avocaţi şi altor autorităţi care au venit la faţa locului pentru a asista la exhumarea pictorului, potrivit unui jurnalist de la APFTV. 

Fiecare are o părere, pro sau contra, faţă de această operaţiune. 

"Trăiesc această zi cu emoţie, îmi aminteşte de ziua morţii sale (...) astăzi Dali este încântat, este o zi pe măsura persoanei sale", a declarat pentru AFP Marir Lorca, care era primarul acelei localităţi atunci când a murit Salvador Dali. 

Primarul a precizat că prelevările de ADN au fost realizate din "dinţi şi un os", aşa cum a cerut judecătoarea care s-a ocupat de acest proces. 

Cadavrul îmbălsămat al lui Dali se afla într-un sicriu plasat sub o dală de piatră cu greutatea de peste o tonă şi care a trebuit să fie ridicată cu o macara. 

Eşantioanele prelevate vor fi transmise la Institutul de toxicologie din Madrid, pentru a fi comparate cu probele ADN prelevate de la Pilar Abel, o femeie brunetă cu ochi negri. 

Fundaţia Salvador Dali, care administrează muzeul, a cerut ca eşantioanele să fie restituite după finalizarea expertizei. 

Răspunsul la această enigmă va avea nevoie de câteva săptămâni înainte de a fi relevat, iar probele vor fi prezentate în cadrul unui proces programat pe 18 septembrie, a precizat Enrique Blanquez, avocatul reclamantei. 

Detalii despre operaţiunea de exhumare vor fi dezvăluite vineri dimineaţă de Fundaţia Salvador Dali într-o conferinţă de presă. 

"Vreau doar să ştiu adevărul, asta e tot", a declarat, miercuri, Pilar Abel, care s-a născut şi a crescut în Figueras, la fel ca Dali. 

Dacă paternitatea va fi dovedită, Pilar Abel va putea să demareze proceduri judiciare pentru a revendica partea ei de moştenire - potrivit avocatului ei, 25% din averea artistului. În momentul morţii sale, Dali avea în posesia lui câteva sute de opere de artă, dintre care 250 semnate de el, dar şi câteva proprietăţi în Catalonia. 

Avocatul din epocă al pictorului estimase că valoarea bunurilor deţinute de artist era de 136 de milioane de dolari. 

Salvador Dali a fost căsătorit cu Gala, fosta soţie a poetului francez Paul Eluard, în perioada 1934-1982. Cuplul nu a avut copii. 

Salvador Dali, un celebru artist suprarealist, a murit pe 24 ianuarie 1989 într-un spital din Figueres din Catalonia, la vârsta de 84 de ani, după o viaţă intensă şi trepidantă, alimentată de creaţiile sale artistice şi de numeroase extravaganţe. Extrem de bogat, dar cuprins de disperare, artistul şi-a petrecut ultimii şapte ani din viaţă trăind izolat în castelul său din Pubol, aflat la câţiva kilometri de Girona, înconjurat de surori medicale şi secretare. A fost înmormântat în oraşul lui natal, Figueres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.