Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cadoul făcut de PMP

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam fuziune pmp unpr

Fuziunea PMP-UNPR ajută atât PSD, USR, cât și PNL. Absorbția celui mai toxic brand politic, UNPR-ul de către PMP, făcută în mare secret, îl debarasează pe Dragnea de pietroiul pe care îl avea atârnat de picior. După ce a luat toți parlamentarii care au dorit să plece, Dragnea a scăpat de brandul atât de impopular. Ca în vechiul banc românesc, putem spune că PSD a luat ciocolată, iar popularii au preluat doar poleiala.

Pe liberali, mișcarea de ultimă oră, îi salvează în extremis, după ce câteva săptămâni au pendulat și ei spre partidul lui Steriu. Până la urmă, PNL a ieșit cu fața curată, iar acum nu se mai vorbește despre fuziunea lor, ci despre a popularilor.

USR poate marja acum pe fostul mesaj al PMP-ului- singurul partid nou care nu a mai făcut compromisuri politice. Dacă va reuși să speculeze și să propage mesajul toate ”partidele vechi sunt la fel”, va putea să treacă pragul în parlamentare. Va avea un element de diferențiere puternic. Momentan, este cel mai curat partid politic.

Politicienii sunt tentați să culeagă structurile politice ale altor partide. Pentru logistica partidului, pentru rețele, orice militant în plus reprezintă un potențial. Desigur, structurile contează imens, dar fără o imagine, fără niște valori, structurile nu au ce promova. Am întânit de multe ori militanți de partid, oameni angrenați politic care spuneau: cum să mă mai duc eu acum în fața electoratului, după ce partidul x a făcut greșeala y.

În toamnă, dacă și partidele mici trec pragul ( PMP, USR) cele mai firești alianțe ar putea fi: USR-PNL, iar PSD-ALDE, ar putea încerca la limită o alianță cu PMP.

De ce nu se poate face o alianță PMP-PNL? Există mult prea multă aversitate între liderii liberali și cei ai popularilor. De asemenea, există o doză mare de neîncredere și suspiciune, ceea ce va face ca orice posibilitate de dialog să fie pusă sub semnul întrebării.

Paradoxul este că mișcarea PMP va ajuta mai toate partidele politice. Nu cred însă că populari vor face mare brânză cu filialele UNPR-ului, mai ales că vor fi foarte mulți aleși locali care vor prefera să joace cu puterea de pe plan local. Vicepreședinții Consiliilor Județene, consilierii locali vor sta la mâna puterii de pe plan local și vor încerca să își conserve funcția. Va conta mai puțin partidul care i-a propulsat în funcție, ci mai mult partidul care le va oferi o șansă în viitor.

PMP a făcut o mișcare menită să îi asigure supraviețuirea, vom vedea peste 4 luni dacă i-a reușit sau nu.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.