DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Cafeaua grecească ne poate ajuta sa fim sănătoși și la bătrânețe

cafea
Multi cercetatori se chinuie de ani buni sa descopere secretul longevitatii locuitorilor din insula greceasca Icaria, unde oamenii nu doar ca imbatranesc mai tarziu, dar sunt si mult mai sanatosi chiar pana la ultimii ani de viata. S-a spus ca mierea, uleiul de masline, vinul sau dieta bogata in legume si fructe ar sta la baza sperantei de viata a icarienilor. Insa, un studiu recent sustine ca secretul este mult mai banal: cafeaua greceasca pe care locuitorii insulei o servesc in fiecare dimineata. Autorii studiului publicat in revista Vascular Medicine cred ca o ceasca de cafea greceasca fiarta este ceea ce ii face pe icarieni mai sanatosi. Potrivit statisticilor, doar 0,1% dintre europeni traiesc peste 90 de ani, in timp ce pe aceasta mica insula cifra urca spre 1%, devenind cea mai mare rata a longevitatii din lume. Doctorii din Grecia care au facut studiul pe un esantion de 673 de locuitori ai insulei cu varste peste 65 ani au incercat sa stabileasca o legatura intre consumul de cafea greceasca si structura stratului endotelial al vaselor de sange, care este cel mai afectat de varsta sau fumat. Interesant este ce au descoperit: 87% dintre subiecti consumau cafea greceasca, iar acestia prezentau o structura mai sanatoasa a vaselor de sange decat ceilalti care consumau alte tipuri de cafea. Chiar si la persoanele cu hipertensiune arteriala care isi luau portia de cafea in fiecare dimineata, structura vaselor de sange arata bine. Cafeaua greceasca fiarta este bogata in polifenoli si antioxidanti si contine doar o cantitate moderata de cofeina. Ea pare sa aiba cele mai mari beneficii in comparatie cu alte tipuri de cafea, concluzioneaza studiul.

Cum se face cafeaua greceasca?

Avem nevoie in primul rand de o cafea speciala, greceasca, pe care o gasim la diverse targuri si magazine de cafea. Este recomandat sa fie macinata fin. Procedeul este foarte simplu, in mare ca la orice alta cafea facuta la ibric: se fierbe apa, se adauga zaharul si cafeaua, apoi se fierbe din nou pana da foarte putin in clocot. Pentru a bea o cafea greceasca ca la carte trebuie sa avem grija sa turnam continutul ibricului usor, astfel incat spuma sa ramana la suprafata. Mai multe detalii si explicatii in filmul de mai jos.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.